Hírek

2006.03.13. 15:36

A kevés alvás növeli a cukorbetegség veszélyét

Azoknak, akik naponta átlagban legalább 7-8 órát alszanak, szinte elenyésző esélyük van arra, hogy cukorbetegségben betegedjenek meg.

BAMA

A Yale egyetem tudósainak legújabb kutatásai arra utalnak, hogy a diabetes kialakulását nagyban befolyásolja, hogy mennyit alszunk: hatással lehet rá a túl kevés, és a túl sok alvás is. A Diabetes Care című egészségügyi folyóiratban megjelent tanulmány egy olyan kutatás eredményeit ismerteti, melynek során mintegy 1100 közép- és időskorú férfi 15 esztendei megfigyelési leleteit elemezték és vetették össze.

Megállapították, hogy a megfigyelt személyek egyik csoportjának van a legkisebb esélye arra, hogy cukorbetegségben betegedjen meg: az ebbe a csoportba tartozó személyek átlagosan naponta 7-8 órát alszanak. Az alvással töltött idő mértéke összefüggésben áll a diabetes-veszélyeztetettséggel. Ennek értelmében növekszik a betegség kialakulásának a veszélye azoknál, akik átlagosan 6 óránál kevesebbet, illetve 8 óránál többet alszanak naponta.

Azok, akik a szükségesnél kevesebbet alszanak, kétszeresen tekinthetik magukat veszélyeztetettebbeknek, míg azoknak, akik sok időt töltenek az ágyukban szenderegve, háromszoros veszélyeztetettséggel kell szembenézniük.

Korábbi kutatások már hasonló adatokat eredményeztek a szívbetegségekkel és a szívinfarktus kialakulásának letőségével kapcsolatban is. A tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy az alvással töltött idő befolyásolja a szervezet hormonháztartását, és hatással van a hormontermelésre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!