Hírek

2006.03.12. 19:46

A jogászok nem értik Kuncze szerződését

Jogi elégtételt kérhetnek a választások után azok, akik aláírják az SZDSZ szerződését. Ezzel a kisebbik kormányzó párt azt vállalja, hogy teljesíti kampányígéreteit – jelentette be Kuncze Gábor pártelnök.

Szakács Árpád

A politikus kifejtette: a szerződés két példányból áll, az egyik dokumentum a pártnál marad, a másik példányt a választópolgár magával viheti. Az úgynevezett szerződés akkor érvényes, ha a választóik kormányzati pozícióba juttatják az SZDSZ-t. A párt szerződésben azt vállalja, hogy kormányon megszünteti az egészségügyi hálapénzt, bevezeti a több biztosítós egészségbiztosítási modellt és egységes 20 százalékos adókulcsot léptet életbe. Kuncze Gábor hozzátette, ezen felül csökkentik az önkormányzati és a parlamenti képviselők létszámát, megszüntetik a megyerendszert, és folytatják a megkezdett oktatási reformot. Az SZDSZ elnök szerint a szavazók bármikor számon kérhetik a program teljesítését. Ezért cserébe azonban a választópolgárnak is tudomásul kell vennie, hogy az adók csökkentése miatt az állam kevesebbet tud majd közkiadásokra fordítani, és közpénzből csak rászorulókat támogatnak majd. A tájékoztatás szerint a szerződést a választókerület SZDSZ-es jelöltjeivel köthetik meg a választópolgárok.

Lapunknak nyilatkozó jogászok értetlenkedve fogadták az SZDSZ bejelentését. Szerintük „jogi nonszensz” a felvetés, mivel Magyarországon jelenleg nincs olyan jogi fórum, amelyhez fordulni lehet, ha esetleg az SZDSZ úgymond megszegi a szerződést. Ráadásul olyan előterjesztésekre vállal garanciát a párt, amelyet kormányrakerülés esetén sem biztos, hogy a liberális tárcák fognak előterjeszteni. Radovics Csilla ügyvéd lapunknak kifejtette: Magyarországon még a Parlamentet sem lehet perelni, nemhogy a választási ígéreteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!