Hírek

2006.03.09. 14:49

A „Gyilkos Coke” nehéz időket él

A németországi futball világbajnokság közeledtével szaporodnak a ráncok a sporteseményt szponzoráló Coca-Cola vezetőinek homlokán. Világot behálózó vállalatuk ellen egyre több a durva támadás.

Matula Judit

A korábban minden piacon taroló Coca-Cola manapság több fronton is védekező pozícióba szorult. A közelmúltban a torinói téli olimpia alatt volt kitéve az antiglobalista csoportok vehemens támadásának, korábban pedig az Egyesült Államokból, Kanadából, majd Nagy-Britanniából érkeztek olyan hírek, hogy a nagy egyetemi központokban a diákok bojkottálják, sőt eltávolíttatják a Coca-Cola-automatákat. És most már jönnek a hírek arról is, hogy a nyári foci vb sem fog békésen lezajlani.

Mi történt, hogy ekkorát fordult a világ, és a korábban lelkes fogyasztók megtagadják kedvenc italukat?

A globalizáció a jelek szerint nemcsak a terméket teszi gyorsan nemzetközivé, hanem a gyártója rossz hírét is. A Coca-Cola vállalat pedig nagyon rossz hírbe keveredett. A „Gyilkos Coke” mozgalom szervezői azt vetik a szemére, hogy része volt abban, de legalábbis nem akadályozta meg, hogy kolumbiai üzemének szakszervezeti aktivistái közül nyolcat megölt az ország korábbi jobboldali katonai hatalma, sőt egyiküket egyenesen a Coca-Cola gyárterületén gyilkoltak meg. A Coca-Colának, bár ártatlanságát bizonyítja, rendkívül kellemetlen a lassan világméreteket öltő bojkott. Ezért most felkérte a szakszervezetek világszervezetét, az IUL-t, a nemzetközi munkaügyi szervezetet, az ILO-t és az ENSZ-et, hogy folytassanak le egy független vizsgálatot az ügyben. „Reméljük, hogy a három tekintélyes szervezet véleménye alapján végre tisztázhatjuk magunkat a vád alól”, mondta Ed Potter, a Coca-Cola amerikai központjának munkaügyi igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A profi vállalat azonban nem éri be ennyivel, biztos, ami biztos, sajátos marketing-offenzívát indított: „Kolumbia-szakértőket” küldött szét a világ különböző pontjain működő üzemeibe, hogy elmondják az ott dolgozóknak az „igazságot”. Az igazság pedig az ő interpretálásuk szerint az, hogy „Kolumbiában súlyos társadalmi válság van, melynek több ezer ember esett áldozatul. Ebben a Coca-Cola nem tettestárs, hanem maga is áldozat.”

Hogy kinek van igaza, azt egyelőre nehéz eldönteni. Ami tény: az 1980-as évek vége óta nyolc olyan szakszervezeti aktivistát öltek meg Kolumbiában, aki a Coca-Cola üzemeiben dolgozott. A vállalat Kolumbia-szakértője a napokban határozottan visszautasított mindenféle gyanúsítást, mely szerint a Coca Cola ebben bármilyen módon közreműködött volna, és ezt azzal támasztotta alá, hogy állítólag a cég helyi vezetői közül is vannak a meggyilkolt áldozatok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!