Hírek

2006.02.07. 16:59

Válsággá durvult abortuszvita

Kormányválság alakult ki Szlovákiában, miután a kereszténydemokrata KDH kilépett a koalícióból tiltakozásul a vatikáni egyezmény ellen. Ez lehetővé tenné, hogy a hívő orvosok megtagadják az abortusz elvégzését.

Bánky Bea

A tervezett időponthoz, szeptemberhez képest előbbre hozott választások kiírására kérte kedden délután a szlovák államfőt Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök. Közben ideiglenesen Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke veszi át a szlovák parlament irányítását, miután a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke, Pavol Hrusovsky ideiglenesen rábízta a pozsonyi törvényhozás vezetését. Bugár Béla bejelentette: pártja azon lesz, hogy elejét lehessen venni az alkotmányos válságnak.

Szlovákiában a kormányválság azt követően alakult ki, hogy a KDH hétfőn bejelentette: kilépnek a kabinetből. Minisztereik benyújtották lemondásukat az államfőnek, s a házelnök Pavol Hrusovszky is bejelentette távozását. A válság oka, hogy a szlovák keresztény egyházak és a kormánypárti KDH már régóta szeretné keresztülverni a parlamenten Vatikánnal kötendő kétoldalú szerződést. Ez lehetővé tenné, hogy az egyházi kórházak orvosai lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadják az abortusz és a mesterséges megtermékenyítés elvégzését. Ezenkívül a hívő katolikusok vallásukra hivatkozva megtagadhatnák a vasárnapi munkavégzést is.

A miniszterelnök, aki egyszerűen „rossz”-nak nevezte a szerződést, úgy véli: megosztaná a társadalmat. Mikulás Dzurinda ezért pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió – Demokrata Párt nevében világossá tette, nem hajlandó támogatni. Az egyezmény életbe lépéséhez a szlovák parlamenti képviselők felének támogatása szükséges, de előbb a kormánynak is el kell fogadnia azt. A KDH ragaszkodik a szerződés megkötéséhez, olyannyira, hogy már régóta fenyegetőzik a koalícióból való kilépéssel, ám hétfőig ezt senki nem vette igazán komolyan. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) is többször fenyegetőzött kilépéssel, de mindig maradt a koalícióban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!