Hírek

2006.02.16. 19:24

Tizenegymilliárd forint az egyszázalékokból

Hétfőig van lehetőségük felajánlani adójuk egy-egy százalékát azoknak, akiknek éves adóbevallását a munkáltató végzi. Tavaly 2,18 millió érvényes nyilatkozatot juttattak el az adózók befizetésük egy százalékáról. Az APEH-nek címzett nyilatkozatot a munkáltatónak kell átadni.

Tóth M.

1,36 millió támogatás jutott civil szervezeteknek, 820 ezren pedig az egyházaknak és a kiemelt költségvetési előirányzatoknak. Ebből az előbbi csoportnak 6,9 milliárd, míg az utóbbiaknak 4,67 milliárd forintot ajánlottak fel az adófizetők. Minden adózónak lehetősége van arra, hogy az adójából egy-egy százalékot az általa kiválasztott szervezetnek ajánlja fel. Ezt minden magánszemély megteheti, akinek adófizetési kötelezettsége van, és jövedelemadóját befizeti az APEH-nek, vagy részletfizetési, fizetési halasztási engedélye van.

A kedvezményezettek egyik csoportjába társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok, színházak, múzeumok és más közintézmények, a másikba pedig az egyházak, valamint a kiemelt költségvetési előirányzatok tartoznak. Idén a társadalmi bűnmegelőzést, a parlagfű-mentesítést, az egészségjavító sporttevékenységeket, a Szülőföld Alapot, illetve az erdőterületek védelmét és bővítését támogathatják az adózók. Aki adóbevallását maga készíti el, annak azzal együtt kell a nyilatkozatot elküldeni az APEH-nak 2006. május 22-ig. Az egyéni vállalkozóknak és azoknak, akik az  adóhatósági adómegállapítást választották már nyilatkozni kellett arról, hogy a kétszer egy százalékot kinek szeretnék felajánlani.

A nyilatkozatot lezárt, normál postai borítékba kell helyezni. A nyilatkozatnak a borítékkal azonos méretű lapon kell lennie, de nem szükséges a formanyomtatvány és fel kell tüntetni a kedvezményezett szervezet adószámát és nevét. A borítékra rá kell írni az adózó személyi adatait: nevét, lakcímét, adóazonosító jelét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!