Hírek

2006.02.28. 07:37

The Times: írjon a Babes-Bolyai is levelet!

Nem kívánta kommentálni a The Times ügyeletes szerkesztője azokat a vádakat, miszerint a Bolyai Kezdeményező Bizottság levelének közlésével a brit napilap hozzájárult volna a nemzetközi közvélemény félretájékoztatásához.

BAMA

Azzal, hogy olvasói levélként közölték a kolozsváriak petícióját, álláspontjukat világossá tették. "Ha valaki válaszolni akar a levélre, írjon nyugodtan a The Timesnak. Itt minden levél egyenlő elbírálás alá esik, ha megfelelő színvonalú, akkor közöljük" - szögezte le a The Times szerkesztője a bukaresti Új Magyar Szónak.

A viszály tárgya a BKB azon levele, amely kéri a magyar egyetem létrehozását a Bolyai egyetem visszaállításával. A petíció-levelet 60 tudós, irodalmár, köztük Nobel-díjasok is aláírták. A Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetése szerint a levél félretájékoztatja a közvéleményt, és nem az egyetem valós helyzetét mutatja be. A BKB szerint a BBTE is félretájékoztat, mert Brüsszelben terjesztett kiadványaiban az áll, hogy az egyetemen kétnyelvű feliratok vannak.

Sajtótájékoztatón az egyetem elleni lejárató kampánynak nevezte Nicolae Bocsan, az intézmény rektora a Bolyai Kezdeményező Bizottság azon törekvését, hogy önálló magyar karok létesüljenek a tanintézményben. A rektor hangsúlyozta, ezt az akciót olyan személyek koordinálják, akiknek nincs rá erkölcsi alapjuk, mivel szakmailag nem járultak hozzá a BBTE hírnevéhez. 

Bocsan heves kifakadással zárta nyilatkozatát: "Ez a köszönet azért, hogy mi tettük a legtöbbet a magyar nyelvű felsőoktatásért ebben az országban. Egyetlen romániai egyetem sem támogatta a kisebbségek nyelvén történő oktatást olyan módon, ahogyan a BBTE tette." (úmsz)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!