Hírek

2006.02.14. 19:18

Szerver-gate: dagad a botrány

Bagatellizálni igyekszik a Fidesz az MSZP szerverére való betörést. A szocialisták a választási bizottsághoz fordultak.

Dreissiger Á.–Tibay G.

„Betörtek az MSZP dokumentumai közé, erre nincsen semmilyen mentség egy demokráciában” – szögezte le kedden Hiller István annak kapcsán, hogy a párt gyanúja szerint a Fidesz egyik szerverét használva töltöttek le szocialista kampányanyagok terveit egy reklámcég számítógépéről. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint egy hasonló eset után egy pártnak vége van Európában. Hiller közölte, azt feltételezik, február 3-án a server.fidesz.hu számítógéppel mintegy tizenegy órán keresztül töltöttek le adatokat arról a számítógépről, melyen a szocialisták egyéni képviselői kreatív anyagait tárolták. „Mintegy háromezernyi dokumentumot, anyagot, képeket, prezentációt töltöttek le az MSZP kampányanyagait tartalmazó gépről” – mondta Hiller István.

A pártvezető elmondta, nem csak az ő anyagait vették le, hanem más ismert szocialista politikusok dokumentumaihoz is hozzáfértek. Hiller István közölte: többek között Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Lamperth Mónika belügyminiszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Veres János pénzügyminiszter, Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese, Toller László, Pécs polgármestere, Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke, Újhelyi István, Burány Sándor, Szanyi Tibor, Nyakó István szocialista politikusok választási dokumentumai közül töltöttek le a behatolók. Hiller István – később elvetett – kampányanyagaiból a Magyar Nemzet napilap közölt a múlt héten összeállítást, ez indította el a lavinát.

A szocialisták kedd estig még nem tudták, tesznek-e büntetőjogi lépéseket az ügyben, azonban az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordultak, annak állásfoglalását kérve. Szigeti Péter OVB-elnök azt mondta, erre legkorábban szerdán kerülhet sor. Az MSZP anyagait készítő és tároló cég hétfőn már feljelentést tett a rendőrségen.

A Fidesz frakció internetes szerkesztősége korábbi közleményében azt írta, egy fórumon sokáig elérhetőek voltak a szocialista anyagokhoz való hozzáférést biztosító jelszavak, melyekkel valóban megnézték a dokumentumokat, de nem töltöttek le semmit. A szocialisták szerint ugyanakkor a jelszavak sosem voltak nyilvánosak. Révész Máriusz Fidesz-szóvivő hétfőn azzal igyekezett visszavágni, MSZP-szerveren keresztül is jutottak anyagokhoz a szocialisták a Fidesz honlapjáról. A szóvivő által bizonyítékként bemutatott internetes címről azonban kiderült, egy magáncéghez tartozik, mely már cáfolta a feltételezett behatolás tényét.

„A Fidesz nem érti, miért csinálnak a szocialisták akkora ügyet abból, hogy nyilvánosságra kerültek az MSZP kampányanyagai” – jelentette ki Rogán Antal, az ellenzéki párt kampányfőnöke keddi sajtótájékoztatóján. Szerinte az MSZP-nek ezzel az a célja, hogy Budapesten is megvalósítsa a makói modellt – a városban sajtórendészeti vétség miatt „rabosítottak” két helyi fideszest a közelmúltban. Rogán szerint a módszer „nem más, minthogy a hatalmon lévő párt a rendőrség segítségével akarja megbénítani a Fidesz kampányát. Ilyen jellegű összefonódással a 80-as évek óta nem volt példa.” A kampányfőnök szerint mindez nem más, mint tudatos provokáció. Azt azonban Rogán Antal is elismerte, hogy munkatársai nem cselekedtek helyesen, amikor az MSZP szerveréről letöltötték a kampányanyagokat, ám szerinte semmi olyat nem tettek, amit az MSZP ne tett volna az elmúlt két hónapban folyamatosan.

A Fidesz korábban arra hivatkozott: egy nyilvános fórumon találtak rá a belépéshez szükséges jelszóhoz, ám sajtótájékoztatón lapunk kérdésére Rogán nem tudta pontosan megmondani, melyik honlapról is van szó. „Ellentétben az MSZP-vel, a Fidesznek nincsen takargatnivalója, ezért itt és most nyilvánosságra hozzuk azt az internetes tárhelyet, ahol a teljes kampányanyagunk megtalálható, és ezzel lezártnak tekintjük az ügyet. Ez az internetes tárhely a http://privatizacio.info/letoltes, a felhasználónév: fidesz, a jelszó: 14havinyugdij” – mondta Rogán. A jelszavak megadásának egyetlen szépséghibája, hogy az oldalon semmilyen új információ nem szerepel, ott mindössze a Fidesz korábban nyilvánosságra hozott sajtóanyagai láthatóak.

Lopott gépről származnak a kódok?

Lapértesülés szerint egy január végén az MSZP-től ellopott számítógépen is szerepeltek azok a jelszavak, melyek segítségével a Fidesz szerverén keresztül adatokat töltöttek le az MSZP kampányanyagait tartalmazó gépről. A számítógépet Budafokról, Lendvai Ildikó választókerületéből vitték el, azonban úgy tudjuk, a gép nem az MSZP frakcióvezetőjéé volt. Az értesülést lapunknak Nyakó István, a szocialista párt szóvivője sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánta, Lendvai Ildikót lapzártánkig nem sikerült elérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!