Hírek

2006.02.04. 16:06

SS-esek után nyomoz a Scotland Yard

Egykori náci háborús bűnösök után nyomoz a Scotland Yard. A brit rendőrség sajtóértesülések szerint főleg olyan Kelet-Európában toborzott SS-tagok után nyomoz, akik a háború után Nagy-Britanniában telepedtek le.

BAMA

Kelet-európai náci háborús bűnösöket keres ismét a Scotland Yard, amely már évekkel ezelőtt felhagyott ezzel, az azóta előkerült adatok szerint azonban akár több száz, a térségben toborzott egykori SS-tag is élhet Nagy-Britanniában - írta a szombati The Guardian.

A legnagyobb baloldali brit napilap értesülése szerint a londoni rendőrség terrorellenes ügyosztályának egy nyolcfős csoportja kezdett hozzá különösebb hírverés nélkül olyan nagy-britanniai lakosok előéletének felderítéséhez, akikről gyanítják, hogy a II. világháborúban bűncselekményeket követtek el.

A csoport elsősorban a Waffen SS - az egykori náci párt fegyveres alakulata - által Ukrajnában toborzott hadosztály volt tagjaira összpontosít, akiket a háború után, a súlyos angliai munkaerőhiány miatt tömegesen vittek Nagy-Britanniába mezőgazdasági munkára, "nem sokat kérdezve tőlük" - áll a cikkben.

A belügyminisztérium szerint ma is több százan élhetnek közülük Angliában. A lap azt írta, hogy maga tucatnál is többet azonosított az egykori ukrán SS-ek közül, akik jórészt Közép- és Kelet-Angliában élnek, nem messze azoktól a hadifogolytáboroktól, ahová hat évtizede megérkeztek. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!