Hírek

2006.02.20. 18:01

Rejtélyes akció a magyar légtérben

A légierő készenléti erőit fél háromkor riasztották az olaszországi NATO légtérellenőrzési központból egy Magyarország légterébe belépő, London-Bahrein útvonalon közlekedő Boeing 747-es repülőgép miatt – áll a Hovédelmi Minisztérium közleményében.

BAMA

Hétfőn a Magyar Honvédség két MiG-29-es vadászrepülőgépét riasztották, hogy azonosítsanak egy, a magyar légtérbe belépő utasszállító repülőgépet – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A légierő készenléti erőit fél háromkor riasztották az olaszországi NATO légtérellenőrzési központból egy Magyarország légterébe belépő, London-Bahrein útvonalon közlekedő Boeing 747-es repülőgép miatt – áll a Hovédelmi Minisztérium közleményében. Az utasszállító gépet a vadászgépek vizuálisan azonosítottak és szabályos rádiókapcsolatot létesítettek vele, ezt követően a repülő folytatta engedélyezett útvonalát. A Boeing 747-es repülőgép 14 óra 49 perckor elhagyta Magyarország légterét.

A HavariaPress hírügynökség úgy tudja, hogy a gép, tíz magas rangú diplomatát szállított. A repülőgépnek polgári jelzése volt, de a repülési tervben VIP-megjelölést szerepeltettek a repülés céljaként. Miután azonban a gép belépett Magyarország légterébe, kiderült, hogy diplomáciai engedély kellett volna az átrepüléshez, ám a járat ilyennel nem rendelkezett. Így valószínüleg ezért döntöttek a magyar illetékesek a gép szoros kísérete mellett. A hírügynökség szerint a hatóságok egymásra mutogatnak, hogy miért is kellett vadászgépeket riasztani a géphez, hiszen mindezeket a földről, rádión keresztül is megkérdezhették, tisztázhatták volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!