Hírek

2006.02.13. 00:00

Putyin garantálja a gázt

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette találkoztak a világ vezető hatalmainak pénzügyminiszterei az orosz fővárosban. A fő téma természetesen Európa gázellátása volt.

Europress-összeállítás

Lezárták Moszkva belvárosának jelentős részét, hogy így biztosítsák a G8-ak, a világ vezető gazdasági hatalmai pénzügyminiszteri találkozóját. A találkozón, amelynek célja hivatalosan csak a nyári államfői csúcs előkészítése volt, a megbeszélések mégis az orosz gázügyek körül forogtak. Nem véletlenül. Az év elején Moszkva ugyanis kimutatta a foga fehérjét: napokig elzárták az Ukrajnának szánt gázt, de ugyanezt a kártyát kijátszották Bulgária és Moldávia ellen is. Hazánk is megérezte az orosz medve szorítását, hosszú időn keresztül jóval kevesebb fűtőanyag érkezett Ukrajnán keresztül, így korlátozásokat kellett bevezetni egyes ipari nagyfogyasztóknál, így például a hőerőműveknél is.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése Európa létérdeke. Kereskedelmi partnereinek megnyugtatására Oroszország azt tervezi, hogy különböző partnerekkel pótlólagos garanciát teremt a vén kontinens – benne Magyarország – megbízható gázellátására. Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter szerint ezek a pótlólagos garanciák részben azért szükségesek, mert Európában zavarokat okozott, hogy Ukrajna a megállapodások aláírása után is megcsapolta az európai gázszállítmányokat. Az orosz pénzügyminiszter a garanciák között említette további alternatív tranzitútvonalak létrehozását és közös vállalatok alakítását a szállításban és az elosztásban. Kudrin a találkozó után jelezte azt is, hogy nemcsak Európa, de az Egyesült Államok megbízható és stabil gázellátását is megvitatta kollégáival.

A G8-ak pénzügyminiszterei az orosz fővárosban létfontosságúnak minősítették a piaci mechanizmusok érvényesítését a globális energiagazdálkodásban, és üdvözölték az orosz elnökség döntését, hogy az energiabiztonságot a hét vezető ipari hatalmat és Oroszországot összefogó csoport júliusban Szentpéterváron esedékes államfői szintű csúcstalálkozóján a megbeszélések középpontjába állítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!