Hírek

2006.02.15. 17:55

Népszavazás Koszovóról?

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsában megtartott csúcsértekezleten, melynek a koszovói helyzet volt az egyik kiemelt témája, a résztvevők javarészt csak megismételték a már ismert elképzeléseket és álláspontokat, jelentős előrelépés nem történt.

BAMA

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése után Szandra Raskovics Ilics, a Koszovói Koordinációs Központ elnöke kijelentette, hogy elképzelhető: Szerbiában népszavazást írnak ki Koszovó leendő státusával kapcsolatban. Ezt a lehetőséget Raskovics Ilics, mint elmondta, arra az esetre tartogatja, ha a dolgok "rosszul alakulnának", illetve ha a tárgyalóasztal mellett a megegyezés helyett kiéleződnének az ellentétek.

Raskovics Ilics szerint a referendum kiírása egy olyan legitim megoldás lenne a kérdés rendezésére, amit még a koszovói szerbek képviselői is támogatnak. Egy népszavazáson Szerbia lakossága kifejezésre juttathatná nemtetszését, illetve ellenvéleményét a Koszovó jövőjével kapcsolatban eléje tárt lehetőségekkel kapcsolatban.

A belgrádi B92-es rádiónak nyilatkozva Raskovics Ilics úgy fogalmazott, hogy amennyiben a polgárok nem dönthetnek népszavazáson erről a kérdésről, Szerbia elveszítheti a jogát, hogy bármikor újra visszakérje ezt a területet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!