Hírek

2006.02.06. 08:28

Hároméves gyerek a fogdán

Több mint három órát volt kénytelen rendőrségen tölteni egy Budapesten élő 3 éves kislány és apja a kürtösi román határrendőrség tévedése miatt.

BAMA

A kisgyereket és apját a magyar-román határ romániai oldalán szállították le a DACIA nemzetközi gyorsról csütörtök hajnali 3 óra körül. A román határrendőrség kürtösi székhelyére kísérték az értetlenkedő apát és kislányát, ahol több mint 3 órát voltak kénytelenek eltölteni egy 2 x 4 méteres előszobában, hatodmagukkal, hajnali 3 órától.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Kényszerű éjszakai időtöltés a kürtösi vasútállomás várótermében.
[/caption]

A román határrendőrség alkalmazottai egy 2006. január végén életbe lépett, a román állampolgárok szabad mozgására vonatkozó, 248-as számú törvényre hivatkoztak, mely szerint román állampolgárságú kiskorú gyermek csak akkor léphet ki Romániából egy szülő kíséretében, ha a másik szülő közjegyzői beleegyezésének írásos bizonyítékát fel tudja mutatni.

A hároméves kislány és édespajának hajnali leszállítása a vonatról azonban a törvény téves értelmezés miatt történt, ugyanis a család állandó budapesti lakhellyel, azaz magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Ebben az esetben nem szükséges mindkét szülő kísérete vagy a közjegyzői igazolás, hiszen turistának minősülnek Romániában.

Több órás kényszerű kürtösi várakozás után, az édesanya határra érkezésével (aki Budapestről volt kénytelen családja után utazni) tudta a család átlépni a román határt, Tornyánál. Itt derült ki, hogy indokolatlan volt a kürtösi határrendőrség eljárása, a törvény téves értelmezése miatt kényszerítették leszállásra a nemzetközi gyorsról az apát és lányát - ismerték el a tornyai útlevélkezelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!