Hírek

2006.02.01. 11:37

Felmentették a zenészgyilkos amerikai katonát

Nagy érdeklődés kísérte Romániában annak az amerikai tengerészgyalogosnak a perét, aki Bukarestben 2004 decemberében egy neves zenész halálát okozta autóbalesetben.

szla

Az áldozat családjának ügyvédei - és a román sajtó - legalábbis azt állítja, hogy Cristopher VanGoethem a hibás azért, amiért dzsipjével olyan sebességgel hajtott egy taxiba, hogy az abban utazó Teo Peter szörnyethalt.

[caption id="" align="aligncenter" width="290"] Az összeroncsolódott taxi
[/caption]

Az eljárásra azonban nem kerülhetett sor Bukarestben, ugyanis Románia is megállapodott az USA-val arról, hogy a területén elkövetett kihágásokért, bűntényekért az amerikai törvények szerint járnak el, amennyiben az elkövetők amerikai katonák.

Ennek köszönhetően a halálos balesetet okozó amerikai katona perére is az USA-ban, a Quantico Virginia-i bíróságon került sor, ahol a tengerészgyalogos a lehető legenyhébb büntetésben, csupán írásbeli megróvásban részesült. A bíróság nem találta eléggé bizonyítottnak, a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját, így a tengerészgyalogost ez alól a vádpont alól felmentették.

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Cristopher VanGoethem
[/caption]Az amerikai katonai bíróság nem fogadta el bizonyító erejűnek azt a román rendőrségi jelentést sem, melyet a baleset helyszínén vettek föl, s melyből egyértelműen kiderült, hogy a baleset pillanatában Teo Peter, a nagymúltú Compact együttes frontembere a taxiban ült, és ott lelte halálát. A bíróság ezzel szemben úgy érvelt, hogy nem lehet bizonyítani azt sem, hogy a taxiban egyáltalán utazott-e valaki vagy sem.

2004 december 3-ról 4-re virradóan történt a baleset, amikor az USA bukaresti nagykövetségének alkalmazottja, Cristopher VanGoethem temgerészgyalogos egy taxiba hajtott dzsipjével, és az abban utazó zenész az ütközéskor szörnyethalt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!