Hírek

2006.02.17. 18:32

Blair is támogatja Gyurcsányt

Tony Blair öt órát töltött Budapesten: ez idő alatt támogatásáról biztosította Gyurcsányt és a szocialistákat. Az MSZP választási nagygyűléssel nyitott a szombati pártkongresszus előtt.

Tibay Gábor

Szögezzük le: a tudósítónak nem akartak olyan táblát adni, amelyet az aktivisták osztogattak a szocialisták rendkívüli budapesti nagygyűlésének helyszínén, lengetés céljából. Pedig – igénytelenek lévén – a régóta vágyott „Hiller haver” feliratú póló helyett beértük volna ennyivel. A táblán piros alapon az „IGEN MSZP” felirat állt – mi érkezéskor úgy véltük, ideológiai fejlődésünkhöz elengedhetetlen lett volna az eszköz, de hát, mint korábbi tanulmányainkból tudjuk, az élet nem habos torta. Később megértettük, miért voltak velünk olyan szigorúak: az ötvenszer ötven centis lapokkal a nézőtér foghíjait takarták le. Nem volt telt ház ugyanis – csak nehogy aztán a szervezőknek ebből később bajuk legyen. Mint kiderült, Tony Blair nem ért rá: hozták és vitték is a reptérre egyből a gyűlés, teljes nevén „Tony Blair és Gyurcsány Ferenc közös rendezvénye” után. Ez állt a belépéshez kapott karszalagon ugyanis.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Hiller István, Tony Blair és Gyurcsány Ferenc – fotó: Kallus György
[/caption]De ne vágjunk a dolgok elébe, a rendezvénycsarnokban bemelegítésképpen dobegyüttes fűti a fiatal baloldal hangulatát – az ifjúi tömeg középen Komássy Ákos FIB-vezető táncol. Gyurcsány Ferencnek jobban megy. A háttérben kivetítőn MSZP-klip pereg: Gyurcsány nyugdíjasokkal találkozik, Gyurcsány kerítésen mászik át – nyugdíjasokhoz –, és Gyurcsány dolgozik – bizonyára nyugdíjasokért. Majd Hiller István pártelnök lép a színpadra, hogy közölje: jó helyen vagyunk, a baloldalon, amely annyira jó hely lett, hogy már a jobboldal is baloldali értékeket hirdet. Mivel a pártelnöknek mindenről ugyanaz jut az eszébe, úgy folytatja: politikai szemfényvesztés áldozatai vagyunk, továbbá hogy a kampányban nem szabad mindent. Bizony nem, pláne, hogy az MSZP az „igen” pártja, mely a sikeres köztársaságra, ezáltal a második Gyurcsány-kormányra is igent mond. Blairt és Gyurcsányt két igazi európai államférfiként mutatja be, akik ugyan olykor vitáznak, de céljaik közösek.

A brit és magyar kormányfő együtt érkezik, Medgyessy Péter volt kormányfővel paroláznak. A szocialista vezérkar teljes létszámban jelen, személyüket tovább árnyalja, hogy valamennyien kiválóan értik az angolt, legalábbis erre utal, hogy Blair beszédét tolmácsgép – pedig van belőle elég – nélkül hallgatják végig. Le a kalappal, de tényleg. „Örülök, hogy itt lehetek, bocsássák meg, hogy ilyen angol időt hoztam” – kezdi Blair az esőre utalva, hozzátéve, hogy az 1953-as 6:3-ért még neheztelnek kicsit, de Gyurcsányt, azaz Ferencet attól még szeretik. „Igen, MSZP” – mondja magyarul: e helyütt az olvasók már bizonyára értik, miért kellett nekünk annyira ez a bizonyos tábla. Amúgy a brit miniszterelnök szerint nem egyforma ugyan a brit munkáspárt és az MSZP, céljai mégis közösek: a társadalmi igazságosság, a szolidaritás biztosítása a gazdasági növekedés megőrzése mellett. Tony Blair gratulált magyar kollégájának, mondván: Magyarország büszke lehet az elmúlt tizenöt évre, a Gyurcsány-kabinet pedig kifejezetten arra, hogy a gazdasági növekedés mellett alacsonyan tartotta az inflációt és gyorsította az infrastruktúra-fejlesztést.

A több mint háromezer pártszimpatizáns ünnepli Blairt, majd Gyurcsány miniszterelnök következik. Szintén a szolidaritás, az emberek felemelése a hívószó, a kormányfő a magyarság és Európa kapcsolatáról szól. Aztán arról beszél, hogy olyan Európát szeretne, ahol a gyermek lehetőségeit nem határolja be, hogy hová született, vagy ki az apja, nagyapja. Esetleg éppenséggel a feleségének az apja és nagyapja, tehetnénk hozzá – bizonyára így gondolná maga a kormányfő is. Gyurcsány Ferenc kijelenti: a szombati pártkongresszuson a fenti eszmék jegyében fogant programot terjeszt majd elő az új Magyarországért. Nem hallgatja el a hibákat sem: mint mondja, hiába tettek például sokkal több pénzt az egészségügybe, ez fájdalomcsillapításnak jó volt, de „kalmopyrinnek egy kicsit drága”. A miniszterelnök leszögezi: dönteni kell, mit lehet fejleszteni és mit nem, a döntés képessége pedig a jó politikus sajátja.

A másfél órás rendezvénynek Gyurcsány beszédével vége: átsegítünk egy idősödő rajongót a székek karfáján, majd kifelé tartunk. Ja, táblát később sikerült szerezni: most azt nézegetjük otthon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!