Hírek

2006.02.17. 13:31

A Századvég is Fidesz előnyt jelez

A Fidesz-KDNP választási szövetség szerezné meg a parlamenti mandátumok többségét a januári közvélemény-kutatási adatok alapján - a Századvég Alapítvány pénteken juttatta el mandátumbecslő vizsgálatának eredményét az MTI-hez.

BAMA

A Századvég Politikai Elemzések Központja a magyar médiában megjelent közvélemény-kutatási adatok alapján számítógépes becsléseket végzett a parlamenti mandátumok feltételezhető megoszlására vonatkozóan. A vizsgált forgatókönyvek minden esetben a Fidesz-KDNP választási szövetség mandátumtöbbségét jelzik. A számítógépes szimuláció szerint hat százalékpontnyi országos összesített listás szavazatelőnnyel a Fidesz már szinte kétszer annyi egyéni mandátumhoz jutna, mint az MSZP, de még ez az eredmény sem lenne elegendő a kétharmados parlamenti többség biztosításához.

A szimulációs becslések során figyelembe vették a Fidesz-MPP és a KDNP választási szövetségének ismert tartalmi jellemzőit, valamint azt, hogy az MSZP és az SZDSZ között a jelöltek visszalépéséről szóló megállapodás jöhet létre a választások második fordulójában. A mandátum-számítás négy forgatókönyv alapján készült. Három kétpárti és egy hárompárti parlament szimulációs tesztjét végezték el az alapján, hogy a szakértők az SZDSZ kétféle szerepét feltételezték: három forgatókönyv szerint az SZDSZ nem lépi át a parlamenti küszöböt, egy szerint 5 százalékos országos összesített listás szavazataránnyal éppen csak átlépi azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!