Hírek

2006.02.24. 19:53

A Pető Intézet az Alkotmánybírósághoz fordulhat

Néhány napja még nem volt főigazgatója a Pető Intézetnek, mostanra azonban már kettő is van: a Munkaügyi Bíróság pénteki jogerős döntésetése értelmében vissza kell helyezni állásába az eltávolított Kozma Gyulánét. A miniszterelnök, szintén pénteken, pedig megerősítette pozíciójában az új igazgatót, Makói Zitát.

Dreissiger Ágnes

Már egy hete is faramuci helyzet volt a Pető Intézetben, ám az péntekre még jobban összekuszálódott. A Nemzetközi Pető András Közalapítvány kuratóriuma tavaly júniusban elbocsátotta hivatalából a Pető Intézet főigazgatóját, Kozma Gyulánét, aki a Munkaügyi Brósághoz fordult. Amíg Kozma Gyuláné a bíróságra járt, az inézetet február elsejéig Pásztorné Tass Ildikó megbízott főigazgatóként vezette. Többek között ő is indult azon a pályázaton, amelyet az intézmény vezetésére írtak ki, de az intézetet működtető közalapítvány kuratóriuma nem őt, hanem egy külsős pályázót, a gyermekorvos Makói Zitát hozta ki győztesnek.

Az intézetben a kinevezéssel nem értenek egyet, Makói Zita tapasztalatait nem tartják ugyanis elégségesnek a feladat ellátására, ráadásul szerintük számos szabálytalanság született a döntési folyamat során. A Főiskolai Tanács nevében az intézet három igazgatója, Kökényesi László gazdasági igazgató, Lukovics Erzsébet képzési főigazgató-helyettes és Medveczky Erika tudományos és orvos főigazgató-helyettes levélben fordult Magyar Bálint oktatási miniszterhez és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz.

[caption id="" align="alignright" width="190"] Fotó: Darnay Katalin (képünk illusztráció)
[/caption]A tanács azt kérte a minisztertől, hogy a Makói Zita kinevezésére vonatkozó kuratóriumi kérést ne továbbítsa a miniszterelnökhöz. Az intézmény főigazgatójának megbízatását ugyanis Gyurcsány Ferencnek is meg kellene erősítenie. Péntekig ezzel „revolverezte” egymást a két fél, miközben mindketten a miniszterelnök válaszára vártak. A döntés megszületett: Gyurcsány Ferenc megerősítette pozíciójában Makói Zitát.

Ahogyan lapunknak Batiz András kormányszóvivő elmondta: a kormányfő az oktatási minisztériumi vizsgálatok, és egyéb szakértőkkel történő egyeztetés után döntött így. Eközben, éppen pénteken a Munkaügyi Bíróság is határozott: a tavaly felmentett igazgatónő, Kozma Gyuláné eltávolítása jogszerűtlen volt, ezért őt vissza kell helyezni állásába. Az intézet így egyszerre két főigazgatót is kapott, ám annak valószínűleg egyik fél sem örül felhőtlenül. Demeter Katalin tanszékvezető főiskolai tanár szerint „még semmi sem dőlt el”.

A konduktorképzéssel foglalkozó és a gyógykezeléseket végző gyakorló intézményt működtető Főiskolai Tanács, illetve az intézményfenntartó kuratórium gyakorlatilag tavaly december óta küzd egymással. A Tanács szerint a kuratórium több jogszabályt is megszegett akkor, amikor őket megkerülve egy személyként döntött Makói Zita február elsejével történő kinevezéséről. Az alkalmazottak eddig sem, és ezután sem fogadják el őt legitim vezetőnek. A Tanács álláspontja szerint a gyerekorvos pályázata elégtelen volt, azt a feltételt sem teljesítette, amely szerint főiskolai oktatói státusszal kell rendelkeznie. Szerintük itt követte el az egyik legnagyobb törvényszegést a kuratórium: visszamenőleg, a felsőoktatási törvényben foglalt 30 napos eljárást megkerülve, január 25-én kinevezték Makói Zitát főiskolai oktatónak. A másik jogi problémát abban látják, hogy a kuratórium nem dönthet nélkülük a főigazgató személyéről.

A főiskolának javaslattételi joga van, de akár meg is vétózhatja a kuratórium döntését. Ferenci Tibor kuratóriumi elnök viszont azon a véleményen van, hogy a pályázati anyagokba csak akkor tekinthetnek bele a Főiskolai Tanács tagjai, ha ahhoz az egyes pályázók írásbeli hozzájárulásukat adják. Egy neve elhallgatását kérő dolgozó lapunknak azt mondta, Makói Zita másfél éve a kuratóriumnál pályázott meg titkárnői állást, amire akkor nem vették fel. Lapunk megkereste Makói Zitát, aki azt mondta: pályázásakor semmilyen jogi problémáról nem volt tudomása. A kiválasztás jogszerűségét vitató vezetők Kolláth György alkotmányjogász segítségét is kérték, aki szintén azt állapította meg, hogy a főigazgató kiválasztásának módja jogellenes volt. „A döntéshozóknak figyelembe kelett volna venni, hogy csak olyan személy bízható meg és terjeszthető fel erre a pozícióra, aki főiskolai tanár. Másrészt a főigazgató megbízatása csak akkor léphet hatályba, amikor a miniszterelnök azt jóváhagyja” – állítja Kolláth.

A kuratóriumban ül többek között Balázs Magdolna is, aki a tagsága mellett az Oktatási Minisztérium munkatársa is. A lapunknak nyilatkozó alkotmányjogász szerint jogszerűtlen, hogy valaki egyszerre minisztériumi köztisztviselő és egy elvileg független kuratórium tagja legyen. A miniszterelnök ellenjegyzése után az intézet valószínűleg közigazgatási bírósághoz, illetve ezzel párhuzamosan az ügyészséghez és az Alkotmánybírósághoz is fordul majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!