Hírek

2006.01.15. 17:29

Újra ölt a madárinfluenza

Törökországban újabb halálos áldozatot követelt a feltartóztathatatlanul terjedő halálos madárinfluenza vírus. Ezúttal egy 12 éves kislány halt meg a kelet-törökországi Van városának kórházában.

BAMA

A kislány ötesztendős öcsét szintén a kórházban ápolják, és állapota nagyon súlyos. A madárinfluenza eddig négy áldozatot követelt az országban, az áldozatok mindegyike gyermek. A fertőzöttek száma 21-re emelkedett, miután egy 5 éves kisfiút vittek kórházba a madárinfluenza gyanújával Isztambulban. Ha a vizsgálatok bebizonyítják a H5N1 vírus jelenlétét a szervezetében, akkor első ízben jelent meg a vírus a török nagyvárosban. A fiú az Isztambultól délre fekvő Gebze városában lakott, és érintkezésbe került csirkékkel, amelyeket a ház körül tartottak. A gyermek magas lázban szenved.

Eközben Törökországban bejelentették, hogy a török baromfiágazatnak havonta 30 millió dolláros kárt okozhat, ha tovább terjed a madárinfluenza. Az évi 3 milliárd dollár árbevételű ágazatban 100 ezren dolgoznak. Törökországban 70 százalékkal visszaesett a baromfihús-fogyasztás azóta, hogy a vírusnak emberi áldozatai is vannak. Közben Európa másrészein is megjelent a kórokozó, egy Skóciában lelőtt vadkacsában ugyanis kimutatták a madárinfluenza vírusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!