Hírek

2006.01.04. 00:00

Törvény a népfogyás pótlására

Csák E.

A magas olajárak jóvoltából Moszkvában gazdasági „boom” van, s mint korábban sok nyugati országban, a piszkos és kétkezi munkát bevándorlók végzik el. A Szovjetunió szétesése után az egykori tagköztársaságok nagy részében súlyos gazdasági helyzet alakult ki, nagy a munkanélküliség, az emberek a most már külföldnek számító Oroszországban találnak kereseti lehetőséget. Minthogy azonban a vendégmunkások kilencven százaléka engedély nélkül dolgozik, maffiózó vállalkozók alaposan kihasználják a helyzetet: keveset fizetnek, rabszolgaként tartják őket, eladják egymásnak a munkaerőt. Rátesz erre az, hogy a rosszul fizetett rendőrök és hivatalnokok minden ürüggyel igyekeznek megvágni a külföldieket.

Oroszországnak szüksége van a bevándorlókra, mert egyre csökken a népesség. Számítások szerint 2050-re akár harmadával is megfogyatkozhat a lakosság. A Világbank elemzése szerint 2007-től lesz vészesen kevés a munkaerő, s a gazdasági egyensúly fenntartása érdekében évente akár egymillió munkaképes jövevényre is szükség lehet. Vlagyimir Putyin elnök ezért fogalmazott úgy a közelmúltban, hogy a bevándorlók elősegítik az ország fejlődését. S noha az orosz lakosság többsége ellenszenvvel fogadja az idegeneket, a kormány új bevándorlási törvényen dolgozik Moszkvában.

Más megoldást kínál a Rogyina párt. A nacionalista mozgalom – meglovagolva azt, hogy egy felmérés szerint az oroszok hatvan százaléka idegenggyűlölő – az illegális bevándorlók erőszakos eltávolítását követeli. A nacionalisták szélsőséges szárnya egyenesen fegyveres fellépést sürget, s a helyzetre jellemző, hogy a militarista mozgalom vezetője, Vlagyimir Kvacskov egykori katonatiszt, a legutóbbi parlamenti pótválasztáson elnyerte a szavazatok harminc százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!