Hírek

2006.01.06. 00:00

Több mint hatmilliárddal ismét nyitva az AVOP-kassza

Január 9-től újból lehet pályázni az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) forrásaira.

V. O.

Pásztohy András, az FVM politikai államtitkára lapunknak elmondta: összesen 6,2 milliárd forint áll a gazdálkodók rendelkezésére, akik hét jogcímen nyújthatják be pályázataikat az AVOP-pénzekre. Az öntözési beruházások támogatására 776 millió forint jut. (A projektérték felső határa 90 millió forint, és a program megvalósítási költségének 45 százaléka EU-támogatás.) A meliorációs beruházások megvalósításának segítésére 178 millió forint pályázati pénz fordítható. (Felső határ 90 millió, és az EU-támogatás 45 százalék.) A fiatal gazdálkodók indulásának támogatására mintegy 463–660 millió forint áll rendelkezésre. Egyszeri tőkejuttatásként 6,375 millió forint, szaktanácsadási igény esetén 7,65 millió forint vehető igénybe. A szakmai továbbképzést 367 millió forinttal lehet támogatni. Az elszámolható költségek 90 százaléka támogatásként vehető igénybe. Amennyiben a program speciálisan a roma népességet érinti, úgy a támogatás mértéke 100 százalék lehet. A vidéki jövedelemszerzési lehetőségek bővítésének segítésére összesen 2,2 milliárd forint áll rendelkezésre. (A felső határ 30 millió, az uniós támogatás 45 százalék.)

A mezőgazdasági vízkészlet-gazdálkodás korszerűsítésére (öntözőrendszer-fejlesztésre illetve vízkárelhárításra) 2,088 milliárd forint fordítható. 80 millió forintos felső projektértékhatárig 75 százalékos támogatás vehető igénybe.

A földterület-fejlesztésre, meliorációs munkálatok segítésére 133 millió forint áll rendelkezésre. Pásztohy András hangsúlyozta: három évre – 2004–2006 között – az AVOP-programok finanszírozására 106 milliárd forint áll rendelkezésre. Ennek az öszszegnek 85 százalékát már pályázatokkal lekötötték. Az érdeklődést jelzi, hogy a 106 milliárd forintos forrásra a gazdálkodók 160 milliárd forintnyi forrásigényt jelentettek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!