Hírek

2006.01.11. 10:27

Óriáskígyó a Balatonban

Óriáskígyót látott két horgász még október végén a Balatonban. Az eset után a balatonújlaki Kocsis György több hivatalos szervet is megkeresett, de segítséget sehonnan sem kapott. Szakemberek szerint csak akkor lehetséges, hogy trópusi hüllő van a Balatonban, ha az állatot megunta a tartója és beleengedte a vízbe.

Sasvári Katinka

A téli hideg miatt azonban az állat már biztosan nem él: túl hideg számára a víz. A balatoni horgásszal, aki három hónap múltán rászánta magát, hogy elmondja nekünk a történetet, de arra kért, utána felejtsük el az egészet. Határozottan állította: óriáskígyót láttak a Balatonban, amikor barátjával csónakból horgásztak Balatonberénynél. Annak idején a keszthelyi vízirendészethez fordult, de ott nem tudtak mit mondani. A fővárosi állatkert emberei felajánlották, hogy befogják, azonban a létezéséről bizonyítékot kértek. Az MTA Balatoni Limnológiai Intézetében kétkedve fogadták a hírt, és azt mondták: nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel egy ilyen állat befogására.

„Előfordulhat, hogy óriáskígyót látott az illető, de csak akkor, ha egy állattartó megunta az egzotikus hüllőt és beleengedte a vízbe. Ha ez így történt, akkor sem él már az állítólagos kígyó, mert ezt a hőmérsékletet nem tudja elviselni” – mondta a Somogyi Hírlapnak Speciár András, a limnológiai intézet munkatársa. Hozzátette: bár a Balatonban vannak hőforrások, ahol a víz sem fagy meg, ezek mégis kevesek ahhoz, hogy egy trópusi állat átteleljen a tóban.

A szemtanú meggyőződése, hogy óriáskígyót láttak a vízben és aznap, amikor ez történt, 12 fokos volt a víz. A szakirodalmakban az áll: az óriáshüllőknek 10 fokos víz is elég a fennmaradáshoz. Most abban reménykednek a horgászok, hogy mire eljön a tél vége, elpusztul a kígyó és nem kell félve menniük a nyílt vízre. Ha egyáltalán valóban ott lapul a jég alatt...

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!