Hírek

2006.01.20. 07:00

Nem akarok donor lenni, hogy tiltsam meg?

Olvasóink cikkünk nyomán arról érdeklődnek, hogyan tehetnek tiltakozó nyilatkozatot szervkivétel ellen. Agyhaláluk esetén ugyanis nem akarnak donorok lenni.

BAMA

Ha valaki nem akarja, hogy agyhalála esetén szervdonor legyen, erről nyilatkozatot tehet. A háziorvostól kérhet formanyomtatványt, amelyet ki kell tölteni – mondták el a Hungarotransplant Kht.-nál. Az orvos ezt továbbítja az ÁNTSZ-nek, amely felveszi az illető személyt országos transzplantációs nyilvántartásába. Ez egy központi, titkos adatbázis. Kritikus helyzetben, vagyis az agyhalál beálltakor a kezelőorvosnak meg kell kérdeznie az ÁNTSZ-t, szerepel-e a tiltólistán a donornak kiszemelt személy. A szervdonor dokumentációjához ez az adat feltétlenül szükséges – nélküle tilos szervet kivenni.

Egyik olvasónk kérdezi: miből lehet tudni, hogy valaki valóban agyhalott? Hiszen doboghat a szíve, lélegezhet (jóllehet, gépek által), így a laikusnak úgy tűnhet, még él. A hozzátartozó reménykedhet, hogy szeretettje magához térhet. Ha ez nem így van, azt adott esetben szigorú vizsgálatok állapítják meg – mondta el Olasz József belgyógyász. Orvosbizottság figyeli meg a beteget háromóránként. Tizenkét óra után megállapítják, hogy az agy károsodása végleges, nagyfokú és visszafordíthatatlan. Ilyen komoly szakvéleménynél kizárt a tévedés.

Egyik olvasónk szerint kell egy törvény, miszerint a tiltakozók nem kaphatnak szervet, ha majd ők szorulnak rá. Ez járhatatlan út. Személyiségi jog, hogy testünkről halálunk esetére rendelkezhessünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!