Hírek

2006.01.02. 07:00

Nem adnak vissza a kajajegyből

Olvasónk élelmiszerjegyet kap a munkahelyén mint természetbeni juttatást. Sosem tudja úgy kiszámolni a vásárolnivalót, hogy annak értéke megegyezzen a bónuszokéval.

BAMA

Hiába vágyik rá a kedves olvasó, hogy az üzlet a többlet-élelmiszerjegyért pénzben adja vissza a különbözetet. Nem követnek el jogtalanságot, ha nem teszik – reagáltak a panaszra a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Tiltakozni tehát fölösleges. Ha sajnáljuk, hogy nem adnak vissza élelmiszerjegyünkből, és a kasszánál nem akarjuk elbukni a különbözetet, a biztonság kedvéért tartsunk magunknál készpénzt. Abból egészítsük ki az összeget.

A természetbeni juttatás egyébként pontosan azért az, ami, mert nem váltható át pénzre. A munkáltató számára praktikus, mert adókedvezményt számolhat el rá, illetve költségnek tudhatja be. Felfoghatjuk úgy is, hogy ez számunkra szintén kedvező. Hiszen a fizetésünk nem lesz több attól, ha nincs élelmiszer- és ruhajegy, esetleg szoláriumbérlet, taxicsekk vagy wellness-program. Hasonló juttatás az üdülőcsekk is. Gondoljunk arra, milyen jó érzés ezzel fizetni, amikor néhány napra elmegyünk kikapcsolódni valahová.

A természetbeni juttatás régóta ismert. Az élelmiszer- vagy ebédjegyen kívül ilyen volt régebben a tüzelőjegy. Akkor volt nagyon népszerű, amikor még nem gázzal vagy távhővel, hanem fával, szénnel fűtöttek. Nincs ebben semmi tisztességtelen. Az olvasó javasolja, hogy változtassanak a szisztémán. Nem érdemes ezen törnie a fejét. Inkább örüljön az élelmiszerjegynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!