Hírek

2006.01.09. 07:00

Mellém építkeztek, kártérítést kaptam

Olvasónk telke mellett átjátszótorony épült. Ezzel az ingatlan értéke csökkent, amiért az úr meg is kapta a kártérítés. Egyben nem biztos: beleszámít-e a kártérítés összege a vállalkozásba?

BAMA

A kártérítést az ingatlan tulajdonosa kapta – mondta Schneider Péter jogász. Tehát egy személy, nem pedig egy cég. Az ingatlan, vagyis a ház és a telek nem a vállalkozás tulajdona, hanem az úr személyes vagyona. Így tehát a kártérítés összege nem is kap szerepet a vállalkozásban, legyen szó akár bt-ről, kft-ről vagy más cégformáról. Az úrnak tehát nem kell tartania tőle, hogy a kártérítési összeg mint cégbevétel után adóznia kell. Más lenne a helyzet, ha az ingatlan a vállalkozás tulajdona volna. Akkor az értékcsökkenést, illetve az érte kapott kártérítést valóban ott kellene beszámítani.

Sok ilyen per van – erősítették meg más ügyvédek. Különösen azokon a helyeken, ahol gombamód bújnak ki a földből az új épületek. Benapozásnak nevezzük például azt a helyzetet, amikor a mellettünk épülő monstrum elveszi tőlünk a világosságot. A Magyar György és Társai Ügyvédi Irodánál elmondták: ilyenkor akár több milliós kártérítést kaphatunk. Igazságügyi ingatlanszakértő becsüli fel a telek, a ház értékét, és azt, mennyivel csökkent. Hasonló baj, ha a mellettünk emelt ház nem veszi el ugyan tőlünk a napot, de ablakaiból, erkélyéről egyenesen a mi kertünkbe látni. Ezt úgy nevezik: az ingatlan az intimitását veszítette el. Magánéletünk szentsége csorbult,: nem pihenhetünk telkünkön úgy, mint régen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!