Hírek

2006.02.01. 00:00

Leépítési ötletdömping

Gyurcsány Ferenc 12 minisztert szeretne a következő kormányban, Orbán Viktor hét, úgynevezett csúcsminisztériummal számol.

Szakács Árpád

Bárki is kerüljön hatalomra az idei választások után, az új kormány felállásával egészen biztosan átalakul a minisztériumi struktúra. Az elmúlt hónapokban már több olyan tanulmányt is megszellőztetett a sajtó, amely a tervezett változásokra dolgoztak ki a szakemberek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfő este a köztévében egyértelműen megerősítette, valóban napirenden van a kormányzati rendszer átalakítása. Hozzátette: a tervek szerint 12-13 minisztérium elegendő, tárca nélküli miniszterekre pedig nincs szükség.
Az Index birtokába került tanulmány szerint 2-4 minisztériummal és 3-5 miniszterrel lenne kevesebb jövő januártól. Számításaik szerint a mérsékeltebb forgatókönyv megvalósítása esetén az államháztartás idei értéken számolva évi 140-170 milliárd forintot is megspórolhat.
A Világgazdaság napilap korábbi cikkében 12 tárcát említett.
Batiz András kormányszóvivő tegnap megerősítette: gőzerővel folyik az államigazgatás átalakítása, ugyanakkor a majdani minisztériumi struktúráról szóló sajtóértesülések egy része találgatás. Hozzátette: az ügyben annyi közölhető, hogy a kormányfő – szocialista választási győzelem esetén – legfeljebb tizenkét minisztériumot, ugyanennyi minisztert és a jelenleginél kevesebb államtitkárt tervez a kabinetben. Batiz András utalt arra, hogy a kormányzati szerkezet reformja a látványosabb része a munkának, az átalakítás azonban érinti a hátteret is: olyan állami intézményeket, amelyek jelenleg nem működnek összehangoltan.
A kormányzás radikális megváltoztatására készül győzelme esetén a Fidesz is. A Navracsics Tibor nevével fémjelzett „Polgári kormányzás 2006” munkacsoport intenzíven dolgozik a különböző kormányzati modellek magyarországi bevezetésén. Egyes tanulmányok szerint a legnagyobb ellenzéki párt 6-7, úgynevezett csúcsminisztériumot hozna létre. Ezekben több jelenlegi tárcát olvasztanának egybe. Például belügyi, védelmi és igazságügyi tárcát közös irányítás alá integrálnák. Ezenkívül ugyancsak összevonnák a gazdasági és a pénzügyi tárcát, és idetartozna a közlekedés mellett az informatika is.
Érdekesség, hogy a tervezet szerint az önkormányzatok kikerülnének a Belügyminisztérium hatásköréből, és a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartoznának. A kibővített minisztériumokban önálló főosztályokat alakítanának a különböző területek irányítására – áll a dokumentumban.

Most dolgozik a legtöbb miniszter

A rendszerváltás óta most működik a legtöbb minisztérium – igaz, a jelenlegi szám (miniszterelnökség, 15 minisztérium és két tárca nélkül miniszter) már az Orbán-kormány idején kialakult. Az Antall- és a Boross-kabinetben egyaránt 13, Horn Gyula kormányában 12 minisztérium volt. Az Antall-kormány 6 tárca nélküli minisztert alkalmazott, a szám 1994-ben kettőre csökkent, és azóta sem változott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!