Hírek

2006.01.06. 07:03

Kubából szervezték Kennedy megölését?

Újabb dokumentumfilm készült a John F. Kennedy elleni merényletről. A Randevú a halállal, amelyet péntek este mutat be a német ARD televízió eddig ismeretlen részleteket mutat be az 1963-ban történt, ellentmondásos dallasi támadásról.

Cs. E.

[caption id="" align="alignright" width="260"] A Kennedy-gyilkossággal megvádolt Lee Harvey Oswaldra rálő Jack Ruby. Oswald a merényletet nem élet túl, Ruby a börtönben rákban hunyt el.
[/caption]Megszólalt a kubai titkosszolgálat egykori tagja, bizonyos Oscar Marino, aki szerint az amerikai elnök gyilkosát – Lee Harvey Oswaldot, akit nem sokkal a merénylet után szintén meggyilkoltak –, Havannából pénzelték. A kubai titkosszolgálat azután lépett kapcsolatba Oswalddal, hogy az – három éves szovjetunióbeli tartózkodás után – 1962-ben visszatért az Egyesült Államokba.

A merénylet óta számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot; ezek többsége feltételezte, hogy a gyilkosság lehetséges kitervelői Kubában, a Szovjetunióban vagy épp az Egyesült Államokban voltak. Oscar Marino azt mondta Wilfried Huismann filmrendezőnek: bizonyosan tudja, hogy a G2 nevű kubai szervezet állt a gyilkosság mögött. A volt ügynök ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Fidel Castro adott-e parancsot Kennedy likvidálására – jelentette a BBC.

Kennedy az Egyesült Államok 35. elnöke volt, akit 1963 novemberében lőttek le nyitott kocsijában, amikor áthajtott Dallas központján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!