Hírek

2006.01.24. 14:27

Konzervatív győzelem Kanadában

A művi terhesség-megszakítást és a melegházasság intézményét ellenző Stephen Harper (46) konzervatív pártja nyert a kanadai választásokon. Ezzel kikerül a hatalomból az elmúlt 12 évben megszakítás nélkül kormányzó Liberális Párt, amelynek Paul Martin az elnöke.

Cs. Cs.

Az eredmény összefügg azzal, hogy a liberálisokról alkotott képet alaposan megtépázta több korrupciós ügy. A konzervatívok a voksok 36 százalékát, a liberálisok 30, a baloldali új demokraták 17 százalékát kapták meg. A kanadai választási törvény értelmében tehát a Konzervatív Párt kisebbségi kormányt alakít, ami arra készteti majd Harpert, hogy megszerezze legalább harminc konzervatív képviselő támogatását a parlamenti többséghez. A választási végeredmény hírügynökségi kommentárok szerint gyökeres változásokat indíthat el a jelenlegi bürokratikus kanadai jóléti programokban. Harper egyebek közt az adók csökkentését, a tartományi autonómia bővítését, az Egyesült Államokhoz fűződő viszony javítását és a katonai kiadások növelését ígérte a kampányban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!