Hírek

2006.01.12. 07:00

Kibírhatatlanul vonít a kutya egész nap

SZOMSZÉDJOG Olvasónk szomszédjának kutyája álló nap keservesen vonít, nyüszít, vinnyog. Azért, mert gazdái nincsenek otthon. A szomszéd csak a vállát vonogatja: muszáj munkába járnia.

BAMA

Az eset a szomszédjogot érinti, amely kimondja: úgy kell egymás mellett élnünk, hogy a szükségesnél (a még elviselhetőnél) jobban ne zavarjuk embertársunkat. Erre dr. Schneider Péter jogász hívta fel a figyelmet. Gondolni kell erre a disznótartásnál, amely kellemetlen szaggal járhat, és a kutyatartásnál is, amelynek túl erős hangjai zavarhatnak másokat.

A kertes házas életformának persze természetes velejárója, hogy a háztulajdonosoknak állataik vannak. Azt tehát, hogy a szomszéd kutya egy néha-néha arra tévedő járókelőt a kerítésen keresztül alaposan megugat, még nem róhatjuk fel a tulajdonosnak. Más helyzet, ha az ugatást, nyüszítést, vonítást álló nap hallgatnunk kell. Ez már túl lehet az elviselhető zajszinten. Márpedig a pihenéshez, nyugalomhoz mindenkinek joga van.

Elsőször próbáljuk meg békés úton rendezni a dolgot a szomszéddal – tanácsolja a jogász. Ha ez nem sikerül, a területileg illetékes önkormányzathoz fordulhatunk. Ők hivatalból megvizsgálják az ügyet. Kötelezhetik az eb tulajdonosát, hogy szüntesse meg a fenti állapotot. Sújthatják pénzbírsággal is, és végső esetben elszállíttathatják a kutyát a sintértelepre. A tulajdonosnak azonban nem kell ezt megvárnia. A kutyák intelligens állatok, így nevelhetők is. Lehetséges, hogy szakember segítségével ezt a példányt szintén sikerül „rendre tanítani”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!