Hírek

2006.01.11. 14:53

Jehanurov: marad a helyén az ukrán kormány

Megtartották szerdán a kormányülést Kijevben, s ezen Jurij Jehanurov kijelentette: nem teljesíti a parlament határozatát, és nem hagyja ott a posztját. Az ukrán igazságügyi minisztérium eközben elemezte a kialakult helyzetet, s álláspontja szerint nem egyezik az alkotmánnyal a kormány elleni bizalmatlansági határozat. A tárca azt javasolta Viktor Juscsenko államfőnek, hogy vonassa vissza a duma döntését és forduljon az alkotmánybírósághoz.

Cs. E.

Az ukrán kormányt az Oroszországgal aláírt gázegyezmény miatt próbálták meneszteni, ami komoly politikai pofon volt Juscsenkónak. Alig egy órával a parlamenti döntés előtt, Vlagyimir Putyinhoz készülve, Juscsenko kijelentette: immár szent a béke és mindkét fél teljesen elégedett a megállapodással.  Juscsenko ingerülten reagált a képviselők akciójára, amire viszont politikai ellenfelei válaszoltak harciasan. Viktor Janukovics ex-miniszterelnök közölte, hogy lát lehetőséget a visszatérésre. Nem titkolta örömét a másik ex-kormányfő sem. Julia Timosenko szerint Jehanurov kabinetje az oligarhákkal való egyezkedéssel kezdte, s az ország érdekeinek feladásával végezte. Ukrajnában két hónap múlva választásokat tartanak, s nehéz helyzetbe került az ország amiatt, hogy szakadás tapasztalható a törvényhozó és a végrehajtó hatalomban.

Cs. E. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!