Hírek

2006.01.22. 07:00

Halálra rémültem, mert beidézett az APEH

Olvasónk rokkantnyugdíjas. Munkatársaival együtt tanúként beidézte az APEH, többedmagával meghurcolva őt. Ráadásul két hónapja nem kap fizetést, mert nem dolgozhat.

BAMA

Ha a kedves olvasó és munkatársai úgy érzik, sérelem érte őket az ügyintézéskor, tegyenek panaszt a hivatal, vagyis az APEH vezetőjénél. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában tanácsolták. Neki kötelessége kivizsgálni az ügyet.

Dr. Schneider Péter jogász csodálkozik, hogy az APEH elővezetéssel és megbírságolással fenyegetőzött, ha a címzettek nem jelennek meg. (Ezt írta a kedves olvasó.) Ilyesmit az adóhatóság nem tehet meg - ők ugyanis nem nyomozó szerv. Más kérdés, hogy egy ügyben az olvasó és kollégái tanúskodása kellett. Lehetséges, hogy a cég, amelynek dolgoztak, valami bajt kevert. Feltehetőleg a munkáltatót ellenőrizték. Az is elképzelhető, hogy jogellenesen foglalkoztatta a munkavállalókat, így a kedves olvasót is. Tehát nem az APEH a hibás abban, hogy már két hónapja nem dolgozhatnak, hanem a munkaadó.

Ha a cég ellen bírósági eljárás van, akkor egy hasonlót ők, a volt munkavállalók is indíthatnak. Például azért, mert feketén foglalkoztatták őket (feltéve, ha valóban erről van szó). Munkaügyi perben igazolhatják, mettől meddig dolgoztak a cégnek. Kérhetnek kártérítést az esetleges visszatartott juttatásokért. (Ilyen lehet az elmaradt járulék, illetve szabadság.) Polgári per keretében külön kártérítést kaphatnak a meghurcolásért. A fekete munkáért a munkaügyi főfelügyelőség szigorúan megbüntetheti a céget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!