Hírek

2006.01.15. 14:41

Évi öt premier az Operában

Évente öt premiert, köztük egy magyar ősbemutatót tervez Kesselyák Gergely, a Magyar Állami Operaház új főzeneigazgatója.

BAMA

Kesselyák Gergelyt a napokban nevezi ki január 1-jétől öt évre főzeneigazgatóvá Hegyi Árpád Jutocsa, a dalszínház főigazgatója Bozóki András kulturális miniszter szerdán adta hozzájárulását a kinevezéshez. Az Operaház tavalyi pályázatán a belső bíráló bizottság egyhangúlag őt javasolta a posztra. A főzeneigazgató, akinek elődje, Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerző augusztusban mondott le - elmondta, hogy a tervei szerint minden szezonban két balett és három opera premier lesz az Operában és az Erkel Színházban. Hangsúlyozta, a mostani, hozzávetőleg 10-15 balettből és 45 operából álló repertoárt nem szeretné megkurtítani, de az évadot koprodukciós alapon, vagy régebbi előadások felújításával kívánja színesíteni.

Kesselyák Gergely kevesebb énekessel és a társulati tagoknak biztosított több előadással képzeli el a jövőt. A mostani évadban 190 énekes lép fel, ezt egy "kicsit soknak" tartja, szerinte 20-25-tel kevesebbre volna szükség. Az 1971-es születésű Kesselyák Gergely Magyarország vezető szimfonikus zenekarait 1993 óta rendszeresen vezényli, nyolc különböző zenés színházban hatvan produkciót vezényelt.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!