Hírek

2006.01.04. 00:00

Csökkentenék a gázfüggést

Az ukrán–orosz viszály okozta nyomásingadozás enyhült, ám több nagyfogyasztó még mindig nem használhat földgázt.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Zsuga János, a Mol Földgázszállító Rt. vezérigazgatója a siófoki diszpécserközpontban magyarázza: a vezetékekben még nem stabilizálódott a nyomás
[/caption]A gázkrízis elmúltával sem dőlhetünk nyugodtan hátra – jelentette ki kedden Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint hosszú távon csökkenteni kell az energiaellátásban a földgáz szerepét, ám a gázból növelni kell a tartalékokat. A kormányfő az orosz–ukrán gázvita magyarországi hatásairól szóló munkamegbeszélésen közölte: a tartalék növelése érdekében a kormány új tárolókat akar építtetni 2010-ig. Az erről szóló törvényjavaslatot egy hónapon belül terjesztik az Országgyűlés elé, s rövidesen 150 milliárd forint értékben pályázatot írnak ki egy 1,2 milliárd köbméter földgáz – húsznapos tartalék – tárolására alkalmas tározó megépítésére – közölte Kóka János gazdasági miniszter. A fejlesztés egy forinttal növelné a gáz árát. A másfél napos nyomáscsökkenés miatt nem kell áremelésre számítani. A gázimport azt követően csökkent, hogy Oroszország elzárta az Ukrajna felé induló gázvezetékeket, miután Kijev nem fogadta el, hogy ezer köbméterenként 50 helyett 230 dolláros árat fizessen. A vezetékekben hétfő estére állt helyre a nyomás.

A keden megbeszélésen Gyurcsány Ferenc Kóka Jánost és Somogyi Ferenc külügyminisztert, illetve Hernádi Zsoltot, a Mol Rt. igazgatósági elnökét, Horváth J. Ferencet, a Magyar Energia Hivatal elnökét és Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet fogadta. Az egyeztetést követően a kormányfő bejelentette: Magyarország európai uniós energiapolitikára tesz javaslatot. Ennek fő eleme lehet egy, az Adriai-tengertől építendő hálózat, amely Észak-Afrikából érkező cseppfolyós földgázzal látná el a tagállamokat, enyhítve az orosz gáztól való függőséget.

A közös hálózat ötletét a visegrádi négyek elvetették – mondta Kóka az érintett országok minisztereivel tartott egyeztetése után. Így az ezer kilométerre tervezett vezeték terve egyelőre horvát–magyar kérdés, ám a 3-4 milliárd eurós fejlesztéshez számítanak az EU támogatására is. A gázellátási zavarok miatti felfokozott állapotoknak tudja be Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Rt. vezérigazgatója a kormány nyilatkozatait. Aki az orosz ellátásról való leválást sürgeti, az vagy nem gondolja végig a következményeket, vagy nincsen tisztában a technikai háttérrel – mondta el lapunknak. „Nem hiszek a leszakadási stratégiában. A mostani zavartól eltekintve a rendszer biztonságos, előnyös és egyértelmű” – véli.
Hernádi Zsolt tegnap elismételte a televízióban hétfőn elmondottakat: a mindenkori kormányok hibája, hogy  90 százalékban gázfüggő helyzetben vagyunk. A Mol elnöke szerint mind Ukrajna, mind Ausztria felől a szerződéses érték feletti nyomással érkezik hozzánk a földgáz. Így helyreállt a rend, a lakosság ellátása nincs veszélyben.

„Javul a helyzet, de nem stabil” – mondta Zsuga János, a Mol Földgázszállító Rt. vezérigazgatója a cég siófoki diszpécserközpontjában. Hétfőn este váratlanul, néhány óra alatt emelkedett a nyomás 32-ről 52 barra, azóta azonban folyamatos az ingadozás: a nyomás 42 és 52 bar között van. Szerződésszegés eddig nem történt, mivel a Mol negyedévente számol el az orosz partnerrel. Eszerint a gáz nyomása 48 (+/–1) bar lehet. Vasárnap este kis híján a kritikus 30-as határ alá süllyedt. Zsuga János szerint semmiféle hivatalos információt nem ad sem az ukrán, sem az orosz fél, így egyelőre kiszámíthatatlan, mi történik a következő napokban. Éppen ezért amíg egy napon keresztül nem stabilizálódik a mennyiség és a nyomás, nem adják vissza a gázt azoknak a nagyfogyasztóknak, akiket korábban arra kértek, álljanak át gáztüzelésről más módozatokra.

Megkapták a magukét

Miközben Európában lassan helyreáll az orosz gázimport, a Gazprom orosz gázmonopólium azzal vádolja Ukrajnát, hogy az elmúlt napokban összesen 118,7 millió köbméter gázt lopott el az Európába irányuló vezetékekből. Az ukránok szerint viszont a területükön áthaladó gáz csempészárunak minősül, ezért az oroszoknak semmiféle kifogásuk nem lehet az ellen, ha esetleg megcsapolják a vezetéket. Eközben az ukrán lakosság körében sms-kampány indult, amelyben az orosz áruk bojkottjára szólítják fel egymást: „ha igazi ukrán vagy, emlékezz a gázra, ne vásárolj orosz árut”.

Miközben Európában lassan helyreáll az orosz gázimport, a Gazprom orosz gázmonopólium azzal vádolja Ukrajnát, hogy az elmúlt napokban összesen 118,7 millió köbméter gázt lopott el az Európába irányuló vezetékekből. Az ukránok szerint viszont a területükön áthaladó gáz csempészárunak minősül, ezért az oroszoknak semmiféle kifogásuk nem lehet az ellen, ha esetleg megcsapolják a vezetéket. Eközben az ukrán lakosság körében sms-kampány indult, amelyben az orosz áruk bojkottjára szólítják fel egymást: „ha igazi ukrán vagy, emlékezz a gázra, ne vásárolj orosz árut”. Zsuga János, a Mol Földgázszállító Rt. vezérigazgatója a siófoki diszpécserközpontban magyarázza: a vezetékekben még nem stabilizálódott a nyomás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!