Hírek

2006.01.13. 00:00

Békülni készül Angela Merkel

Meleg fogadtatásra számít első, tegnap kezdődött washingtoni útján Angela Merkel. A békülékeny hangnemre szükség is van: a novemberben hivatalba lépett konzervatív német kancellár látogatásának tétje nem kevesebb, mint hogy sikerül-e a két nagyhatalomnak elásni a csatabárdot az iraki háború miatt kiéleződött feszültség után.

Gyükeri Mercédesz

A helyzetet jól jellemzi, hogy amíg Merkel érkezését Washington izgalommal várja, elődjének, Gerhard Schrödernek mindöszsze annyi jutott, hogy tavaly júniusban számtalan kamera előtt eltölthetett néhány percet George W. Bush elnök társaságában – idézte fel a BBC. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a két ország közötti ellentétek egy csapásra elmúltak volna a berlini kormányváltással. Ezt jelzi az az interjú is, amelyet Merkel a Spiegel magazinnak adott még elutazása előtt. Ebben élesen bírálta az amerikaiak által terrorizmus vádjával fogvatartottakkal szembeni viszszaéléseket, sőt, a kancellár egyenesen a guantánamói bázis bezárását tartotta kívánatosnak.

Ráadásul a 2003-as iraki háborút a szociáldemokrata Schröderhez hasonlóan maga Merkel is elutasította. Arra azonban a Bush-vezetés is emlékezhet, hogy a politikusnő nem sokkal a hadjárat előtt – saját pártján belül is konfliktust szítva – látogatást tett Washingtonban, s akkor élesen szembehelyezkedett a mindenfajta fegyveres beavatkozást elutasító Schröderrel.

Gyükeri Mercédesz -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!