Hírek

2006.01.31. 07:00

Álmatlanul hánykolódom: APEH-adósságom van

Olvasónknak két cég terhe nyomja a vállát. Az egyik végelszámolás alatt van, a másik működő betéti társaság. Mindkettőbe fizetni kell az adót, a könyvelői díjat, és sok a tartozás.

BAMA

Nem csoda, ha a kedves olvasónak álmatlan éjszakái vannak. Kisvállalkozásoknál óriási gondot jelentenek a fent elmondottak. A hölgy azt se tudja, hová kapjon, melyik cégbe fizessen. Első és pillanatnyilag legfontosabb célja az legyen, hogy minél hamarabb befejezze a végelszámolást. Ezt Schneider Péter jogász tanácsolja. Különben sosem ér a dolog végére, és csak görgeti maga előtt a terheket.

A régi cég ügyeinek végső lezárásához szükség van az úgynevezett nullás igazolásokra. Az APEH-től, a területileg illetékes önkormányzattól, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától. A nullás igazolás bizonyítja a cégbíróságnak, hogy a megszűnt vállalkozásnak nincs adóssága.

Olvasónk azonban tartozásokkal küzd, amelyeket nem tud egy összegben kifizetni. Az APEH-nél a kemény büntetőkamat csak súlyosbítja a terheket. A hölgy igyekezzen tehát havonta törleszteni. Amennyit csak tud. Az adóhatóság a pénz-átutalásokból látni fogja a fizetési szándékot. Ez kedvezőbb megítélést biztosít, mint ha olvasónk hosszabb időn át semmit nem törleszt. Részletfizetést is kérhet, de akkor nagyon szigorúan tartania kell magát az ütemezéshez. Ha a kedves olvasó mégis egy összegben ki tudná fizetni az APEH-adósságot, kérhetné, hogy engedjék el a büntetőkamatot. Ez a tétel ugyanis az összes többi résztartozást meghaladhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!