Hírek

2005.12.24. 00:00

Fogyatkozó agrárjövedelmek

Az Eurostat becslése szerint az egy munkaerőre vetített agrár-reáljövedelem 6,3 százalékkal esett vissza az EU tagállamaiban, ezen belül a legnagyobb mértékben, 19,3 százalékkal hazánkban.

L. Z.

Az unió statisztikai hivatalának sajtóközleményében jelentős különbségek figyelhetők meg az északi és déli tagálla-
mok között. Míg Litvániában és Észtországban 2004-hez képest ebben az esztendőben mintegy negyedével nőtt a fajlagos agrárjövedelem, addig a déli országokban jellemzően tizedével csökkent.
A növénytermesztés produktuma uniós átlagban 5,3 százalékkal esett vissza, miközben a termelői árak 2,9 százalékkal. Az állattenyésztés kibocsátása minimálisan csökkent, a termelői árak azonban 1,7 százalékkal. (A tojás ára például több mint kilenc százalékkal, a baromfi pedig megközelítően négy százalékkal volt kevesebb.)
Hazánkban kiugróan magas a visszaesési mutató: egyetlen év alatt 19,3 százalék, ezzel példa nélkül állunk a közösségben, ami persze a több szempontból rekordokat hozó 2004. év után nem is annyira meglepő. Ha 2000-hez viszonyítjuk a jövedelmi adatokat, akkor a bázisévhez képest 107,5 százalékos növekedést mutatnak az Eurostat számai.  

Ezek is érdekelhetik