Hírek

2005.11.04. 00:00

Zaklatnak a kamarai tagdíj miatt

BEHAJTÓK - Olvasónk a kilencvenes években nyugdíjasként állást vállalt egy intézmény büféjében mint vállalkozó. A kamara utólag, egy behajtó cég által követeli rajta a sokezres, elmaradt tagdíjat.

BAMA

Sokan járnak hasonló cipőben: a kedves olvasó nincs egyedül a problémával. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara utólag akarja behajtani ügyfelein az elmaradt tagdíjat – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Korábban ugyanis kötelező volt a kamarai tagság: ha az ember egyszer vállalkozásba fogott, mintegy automatikusan a kamarába is belépett. A jogszabályok azonban megváltoztak. Most már nem kötelező tagnak lenni. Ám a kamara öt évre visszamenőleg követeli a tagdíjat azoktól, akik nem fizették be. Az összegek beszedésével pénzbehajtással foglalkozó cégeket bíznak meg. Ezek valóban gyakran odatelefonálnak az érintett lakására, de levélben is felszólítják az ügyfeleket a fizetésre.

Ha azonban az ügyfél nem egyenlíti ki a tartozást, egyetlen lehetőségük van: a bíróság. Elvileg beperelhetik az adóst. Polgári eljárásban követelhetik a pénzt, ám azt nekik kell bizonyítaniuk, hogy az összeg megbízójuknak valóban jár. Igazolniuk kell, mettől meddig állt fenn a kamarai tagság. Mint felperest ráadásul őket terhelik az illetékek. A gyakorlatban ezért nem is vállalják a hasonló pereket.

REGGEL, 1122 Budapest, Városmajor u. 12–14.

Tel.: (36-1) 488-5541 e-mail: [email protected] -->

Ezek is érdekelhetik