Hírek

2005.11.11. 00:00

Tovább késik Romániában a kisebbségi törvény

A román kormánykoalíció próbája lesz, hogy a képviselőház elfogadja-e a kisebbségi törvényt, hiszen ez már nem csupán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyoldalú problémája, hanem az egész kormányé – mondta Mar-kó Béla, a szövetség elnöke.

Cs. E.

Hétfőn a képviselőház állandó bizottsága döntött: nem tárgyalja sürgősségi eljárásban a kisebbségi törvénytervezetet. A romániai magyar sajtó egy része úgy véli, hogy a kormánykoalíciónak az RMDSZ által kidolgozott jogszabállyal kapcsolatos egyezsége ismét zátonyra futott.

A kolozsvári Szabadság emlékeztetett arra, hogy a múlt héten az RMDSZ törvényhozói még abban reménykedtek: a jogszabály csak formai követelményi elbírálás alá esik majd, ezért kérte az alsóház bizottsága a jogszabályt kiegészítő dokumentumokat. Ezeknek a megfelelési táblázatoknak azt kellett volna tisztázniuk, hogy ez a tervezet milyen uniós normákhoz igazítja konkrétan a román jogrendet. Mindezek ellenére a testület 9 támogató és 4 ellenszavazattal a szokásos eljárás mellett döntött. Ez azt jelenti, hogy harminc nap áll a szakbizottságok rendelkezésére, hogy elemezzék a jogszabályt, és csak egy hónap után kerülhet a tervezet a plénum elé.

Puskás Bálint háromszéki RMDSZ-es szenátor egyik nyilatkozatában leszögezte: ha az alsóház törli a tervezetből a kulturális autonómiára vonatkozó fejezetet, akkor az RMDSZ-nek már nem lesz szüksége a kisebbségi törvényre. Ezzel kapcsolatban Markó Béla is úgy fogalmazott: a kisebbségek jogállásáról szóló törvénynek valóban a kulturális autonómiáról szóló fejezete alkotja a lényegi elemét. Az RMDSZ nem fenyegetőzik azzal, hogy kilép a koalícióból, ha a törvény esetleg megbukik – mondta Markó.

Ezek is érdekelhetik