Hírek

2005.11.10. 07:00

Siratom a kiskutyámat, mert ellopták

Olvasónk több lakótársával együtt panaszolja: a környéken sorra lopják a havanese kutyákat. A fehér bozontos, kubai származású ölebeket gazdáik egyre siratják. Mit tehetnek?

BAMA

A kutyalopás hasonlít a gépkocsilopáshoz - mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Feltéve, ha értékes jószágokról van szó. Márpedig a fehér vagy fehér-szürke szőrű havanese, más néven havannai pincs azok közé tartozik. Ezt törzskönyve is bizonyítja, amellyel az öleb gazdája igazolhatja, hogy ő az állat tulajdonosa. Tízezer forint érték alatt valaminek az eltulajdonítása szabálysértés, azon túl pedig bűncselekmény: lopás. Ha a lakók feljelentik a tolvajokat, akkor a rendőrség köteles büntetőeljárást indítani. Előfordulhat, hogy a tolvaj felkeresi a meglopott tulajdonost: vásárolja vissza tőle kutyáját. (Olvasónk említette: sok ebecskéjét sirató gazda még erre is hajlandó volna.) A tettes ez esetben a lopás mellett a csalás bűntettét is elköveti.

Ha a kis havanesék sorra tűnnek el a kertekből, lehetséges, hogy a környéken bűnbanda garázdálkodik, ami súlyosbító körülmény. Az ügyvéd tanácsa: a károsultak fogjanak össze. Így könnyebben érhetnek el sikert. Tegyenek egymás után akár öten-hatan is feljelentést a rendőrkapitányságon. Ez növeli az ügy jelentőségét a nyomozók szemében.

Ezek is érdekelhetik