Hírek

2005.11.19. 00:00

Növekszik a pihentetett terület nagysága

Gabonatermesztés Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a pihentetett terület növekedése elősegíti a gabonapiac stabilizálódását.

BAMA

Az összes pihentetett terület (a kötelező és az önkéntes együttesen) 2009-re 8,3 millió hektárra növekszik. Az új tagállamokra vonatkozó négyéves előrejelzés szerint – elsősorban Lengyelországot, Magyarországot, a Cseh Köztársaságot és Szlovákiát tekintve – egymillió hektárnyi, termelésből kivont területet jósolnak. Az unió végrehajtó testülete úgy számol, hogy a gabonafélék, valamint az olaj- és fehérjenövények vetésterülete a mostani 60 millió hektárról a következő időszakban 2,5 millió hektárral esik vissza. Tavaly bebizonyosodott, hogy az új tagországok meghatározó szerepet játszanak Európa gabonapiacán, részesedésük az összes gabona és olajosmag termeléséből 29 százalékot ért el.

Figyelembe véve a pihentetett terület növekedését és a termeléstámogatás szétválasztásának hatását, az évtized végére 121 millió tonnás búzaterméssel számol a bizottság. Durumbúzából a közösség nettó importőr marad, a kukorica mennyisége – a termésátlagok emelkedése révén – 5,7 millió tonnával növekszik, külkereskedelmi mérlege nullszaldós lesz. Az árpa mennyisége 55 millió tonna körül várható, jövedelmezősége azonban alacsonyabbra becsülhető a többi gabonáénál, így a jövőben is csak támogatással exportálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!