Hírek

2005.11.11. 00:00

Lagzi volt az egyik célpont

Nincs magyar áldozata a jordániai robbantásoknak. A merényletben legalább 56-an vesztették életüket. Az akciót az al-Kaida vállalta magára.

Farkas Károly

Jordániában letartóztatták az öngyilkos merényletek néhány gyanúsítottját. A hatóságok nem közöltek részleteket, de sajtóértesülések szerint az őrizetbe vettek között több iraki állampolgár is van. A merényletek elkövetését az al–Kaida al-Zarkawi vezette iraki szárnya vállalta magára. Szakértők szerint az akciókat egy úgynevezett „alvó ” terroristasejt követte el, amit kimondottan erre az akcióra képeztek ki.

Az öngyilkos merénylők este 9 órakor hozták működésbe a robbanószerkezeteket. Egyikük egy bálteremben robbant, ahol éppen egy esküvőt tartottak mintegy 300 vendéggel. Még mindig ellentétes jelentések érkeznek a halottak és sebesültek pontos számáról. A jordániai hatóságok szerint a merényletek 57 halálos áldozatot követeltek és 115 ember sebesült meg. Az al-Arabija televíziós adó szerint viszont a halottak száma 67, a sebesülteké pedig meghaladja a 300-at is. A célpontokként kiszemelt Hyatt, Radisson és Days Inn szállodákat sok külföldi kedveli. Az áldozatok többsége mégis jordán állampolgár, bár több palesztin – köztük [caption id="" align="alignleft" width="320"] Az esküvői robbantás után az ammaniak spontán tüntetésbe kezdtek, és elítélték az erőszakot. Az ifjú pár túlélte a robbantást.
[/caption]a kairói képviselet gazdasági attaséja – izraeli, és kínai állampolgár is akad közöttük. Jordánia a magyarok között is kedvelt turistacélpont. A Külügyminisztérium közlése szerint magyar állampolgár nem volt az áldozatok között.

A támadás egyöntetű nemzetközi felháborodást váltott ki. II. Abdallah jordániai király határozottan elítélte a merényleteket. Az uralkodó hangsúlyozta, hogy országa továbbra is eltökélten folytatja a terrorizmus elleni harcot. Soron kívüli ülést tartott csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Kofi Annan, a szervezet főtitkára elítélte a merényletsorozatot, és a terrorizmus elleni együttes harcra buzdított. George Bush barbár cselekedetnek nevezte a robbantásokat, és teljes támogatást ígért Jordániának a terroristák kézre kerítésében. „Jordánia kulcsfontosságú partnerünk a terrorizmus elleni harcban, és tőlünk telhetően minden segítséget megadunk neki” – fogalmazott közleményében az elnök. Tony Blair brit kormányfő azt hangsúlyozta, hogy bíróság elé kell állítani az ártatlan emberek elleni robbantások előkészítőit, és ő is segítséget ajánlott ehhez. Megdöbbenésének adott hangot a francia kormányfő is. Magyarország is elítélte a terrorcselekményeket.

A Magyar Külügyminisztérium felhívta a magyar állampolgárok figyelmét, hogy jordániai tartózkodásuk alatt a szállodákban és a turisztikai helyeken körültekintő magatartást tanúsítsanak.

Irakban is lecsapott az al-Kaida

Újabb pusztító merénylet rázta meg Bagdadot. A két öngyilkos merénylő egy étteremben robbantotta fel magát a reggeli csúcsforgalom közben. Hivatalos források szerint legalább 33 iraki vesztette életét a robbanásban, köztük sok rendőr. Legalább 19-en meg is sebesültek. A rémtettért egnap délután az al–Kaida vállalta a felelősséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!