Hírek

2005.11.23. 00:00

Kuncze-levél: az egyházak bocsánatkérésnek tekintik

Bocsánatkérésnek tekintenék Kuncze Gábor 25 egyháznak írt, hétfői levelét a történelmi magyar egyházak, s ha azt az SZDSZ pártelnöke annak szánta – elfogadják. A felekezetek vezetői sajnálattal állapították meg közös levelükben, hogy az SZDSZ egyes képviselői az egyházak elleni hangulatkeltéstől sem riadnak vissza, ha szavazatszerzésről van szó.

M. L.

A katolikus, a református, az evangélikus egyházak vezetői és a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke jelezte: egyházaik szeretnének kimaradni mindenfajta politikai kampányból. Egyúttal remélik, a párt egyes képviselői által megfogalmazottak nem az SZDSZ egészének véleményét tükrözik.

A közelmúltban Gusztos Péter azt jelentette be, hogy fel kellene számolni az egyházak feudális jellegű privilégiumait. Gusztos kijelentését nem csak a történelmi egyházak ítélték el, hanem a párttal korábban szimpatizáló Hit Gyülekezete is „károsnak és elfogadhatatlannak” nevezte azt. Kuncze magyarázni kényszerült képviselőtársa miatt, amely szerinte csak arra irányult, hogy az egyházak hitéleti tevékenységét ne valamennyi adófizető állja, hanem a hívek erre a célra elkülönített adójából finanszírozzák. Véleménye szerint ez az egyházak függetlenségét szavatolná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!