Hírek

2005.11.25. 00:00

Körömtépés és sebsózás az iraki vallatások során

Döbbenetes részleteket közölt az iraki börtönállapotokról a BBC brit tévécsatorna. A riportban az egyik fogoly elmesélte, hogy drótkorbáccsal verték a hátát, aztán beszórták sóval. Egy másik fogvatartott azt mondta el, hogy a fegyőrök megpróbálták letépni a lábkörmeit.

K. F.

A BBC beszámolt arról is, hogy Bagdadban föld alatti bunkerre bukkantak, amelyben 170 ember sínylődik. Valamennyi éhezik, és testükön kínzások nyomai láthatók. A sajtójelentések után a foglyokat elvitték a bunkerből, a nyomok azonban még láthatók. Egy iraki tábornok elismerte, hogy egyes esetekben előfordult sós vallatás, s hogy néhány fogoly hasmenéssel küszködik.

Egy másik börtönben többen is megerősítették, hogy árammal sokkolták a nemiszervüket; eközben a foglyok olyan sűrűn voltak a helyiségben, hogy egyeseknek még ülőhely sem jutott, nemhogy ágy. Az amerikai hadsereg az elmúlt héten kutatóakciót indított, miután a hozzátartozók fiatalemberek eltűnésére panaszkodtak. Vasárnap a katonák több iraki börtönt találtak, olyan foglyokkal, akiknek testén látszottak a kínzások nyomai.

Ezek is érdekelhetik