Hírek

2005.12.01. 00:00

Kiereszti a féket Németország a gazdaság terén

Kormánya gazdasági céljait fogalmazta meg első parlamenti beszédében az új kancellár. Angela Merkel kijelentette, hogy kieresztik a gazdaság fékjeit, s az ország tíz éven belül visszakerül az első három európai hatalom közé.

K. F.

A Merkel-kormány máris számos megszorító intézkedést hozott. Így például januártól megszűnne az adómentesség a végkielégítéseknél, az esküvői és szülési segélyeknél. Tervezik a köztisztviselők karácsonyi pótlékainak csökkentését is. A kormány 2007-re akar egészségesebb államháztartást, és egyben meg szeretne felelni az euróövezeti előírásnak is, azaz a  deficitet három százalék alá akarja szorítani. Eszköztára változatos: adót akar emelni, kedvezményeket töröl, a harmadik forrása pedig a privatizációs bevételek. Beszédében a kancellár kijelentette, hogy nem engednek Susanna Osthoff német túsz iraki elrablói zsarolásának, s a terrorizmus a szabadság alapvető értékeit  fenyegeti.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!