Hírek

2005.11.07. 00:44

Ítélet a koponyaperben

Ma várható ítélet a Fejér Megyei Bíróságon abban a perben, amelyben a Nógrádi testvérek kétszázmillió forintot követelnek azért, mert megölt apjuk holttestét koponya nélkül kapták meg.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="123"] Nógrádi Zsolt és családja kétszázmilliót követel
[/caption]A Nógrádi testvérek azért perelték be az ügyészséget, illetve több rendőri vezetőt, mert azt állítják: megölt édesapjuk temetése után fél évvel derült ki, koponya nélkül kapták meg a tetemet. A rendőrség 2001 augusztusában találta meg Nógrádi József holttestét, a temetésre decemberben adtak engedélyt. Az erről szóló iratot idősebb Nógrádi József, az elhunyt édesapja vette át. A meggyilkolt férfit eltemették. Ám az csak fél évvel később, egy iratismertetésen derült ki, hogy az elhunyt koponyáját nem adták át a hozzátartozóknak. A rendőrök azt mondják, szóltak az áldozat apjának, idősebb Nógrádi Józsefnek a dologról. A család viszont azt mondja, őket nem értesítették.

„Kétszázmillió forintot és kamatait kérjük a történtek miatt” – mondta lapunknak Nógrádi Zsolt, aki szerint súlyosan megsértették apja emlékét. A férfi azt már korábban is elmondta, ha tudták volna, hogy apjuk tetemét koponya nélkül adják ki, nem temették volna el. Mint mondja, amikor fény derült az esetre, a család nagy gondba került. Nógrádi szerint ugyanis nagyon drága és körülményes lett volna az exhumálás, ezért a koponyát külön földelték el a sírban. Nógrádi Zsolt úgy véli, a bíróság legutóbbi tárgyalásán az Országos Rendőr-főkapitányság egy belső vizsgálata is igazolta, hogy hiba történt, amikor nem dokumentálták, hogy nem a teljes holttestet adják ki.

Az ügy érdekessége, hogy a koponya miatt indult per négy felperese között szerepel Nógrádi Ádám, az elhunyt Nógrádi József fia is, aki jelenleg is letartóztatásban van. Apja meggyilkolásával ugyanis őt vádolják. Maga a bűncselekmény még 1998 októberében történt. A vád szerint apa és fia között olyannyira megromlott a viszony, hogy Nógrádi Ádám soltvadkerti otthonukban tarkón lőtte az apját; a történtek és más bűncselekmények miatt tavaly áprilisban nem jogerősen húsz évre ítélték. Ezt az ítéletet azonban decemberben a Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette és új eljárást írt elő. Jelenleg a Pest Megyei Bíróságon zajlik a per, amelyben legutóbb pénteken hallgattak ki tanúkat.

Ezek is érdekelhetik