Hírek

2005.11.19. 07:00

Hogyan takarékoskodjak az árammal?

FOGYASZTÁSI SZOKÁSOK Olvasónk túl magasnak találja villanyszámláját. Szeretne kevesebb áramot fogyasztani, csak nem tudja, hogyan kell.

BAMA

A témában szakértőnktől kértünk tanácsot. Az árammal való takarékosság alapelve: bánjunk csínján a nagyfogyasztású készülékekkel - tanácsolja villamosmérnök szakértőnk. Az első fontos helyszín a fürdőszoba. A villanybojler használatának mindenkor a családi szokás legyen az alapja. Lehet például vezérelt (éjszakai) áramot használni. Ez különösen akkor hasznos, ha nagy méretű készülékünk van. Abban az éjjel felmelegedett víz nappalra is elég lesz.

A bojlert rendszeresen, legalább egy-két éven belül tanácsos vízkőtleníteni. A vízkő ugyanis jó hőszigetelő. A művelettel mindenképpen szakembert bízzunk meg. Ha a készüléket már jó ideje nem vízkőmentesítették, akkor a bojler akár tönkre is mehetett. Ilyenkor előfordulhat, hogy a szakember szétszerelni még tudja a készüléket, de összerakni már nem. Mi pedig vehetünk egy új bojlert. A takarékoskodás másik módszere: megfelelően állítsuk be a bojler vízhőmérsékletét. A készüléken van egy gomb, amellyel azt szabályozhatjuk. Főként a nagyobb bojlereknél érdemes kihasználni a lehetőséget.

A mosógépet ugyancsak vízkőtlenítsük. Ezt az ismert adalékanyagokkal, vízlágyítókkal tehetjük meg, különösen ha kemény vizet kell használnunk. Ne mossunk egyszerre kevés ruhát, inkább várjuk meg, amíg összegyűlik annyi, amennyi kitölti a gépet. Következő alkalommal arról szólunk, miképpen használhatunk kevesebb áramot a konyhában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!