Hírek

2005.11.05. 00:00

Egyezkedések a lengyel kormány megalakításához

Jaroslaw Kaczynski lengyel konzervatív pártvezér számít arra, hogy a jövő csütörtökön esedékes parlamenti bizalmi szavazáson a reformellenes radikális kis pártok támogatják pártja kisebbségi kormányát.

E. Cs.

A Gazeta Wyborcza című varsói napilapban arról beszélt Kaczynski, hogy ezeknek a pártoknak – az Andrzej Lepper vezette populista Önvédelem agrárpártnak, a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligájának és a Lengyel Parasztpártnak – nehéz lesz nemet mondaniuk a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) programjára, mert az számos ponton egybeesik az ő elképzeléseikkel. Csütörtök este végleg megszakadtak a szeptemberi parlamenti választásokon az első két helyen végzett PiS és az erősen piacpárti jobboldali liberális Polgári Platform (PO) kormányalakítási tárgyalásai. A két párt eredetileg koalícióra akart lépni egymással, hiszen a 460 tagú alsóházban, vagyis a szejmben 288 mandátumukkal abszolút többségük lett volna. Egyeztetéseik végül is azért fulladtak kudarcba, mert nem tudtak megegyezni a legfontosabb tárcák elosztásában, és fennmaradtak közöttük az ellentétek a gazdaságpolitika irányát illetően is. Így, mint arra már a PO közleménye felhívta a figyelmet, a PiS kénytelen lesz a populista pártok támogatását keresni, ha túl akarja élni a bizalmi szavazást. Lepper közölte: a támogatásért cserébe hatalommegosztást kér. Azt várja az új kormánytól, hogy növeli a szociális kiadásokat, újratárgyalja az Európai Unióval a paraszti gazdaságok támogatásának feltételeiről létrejött megállapodást. Kazimiercz Marcinkiewicz kormányfő közölte, hogy ebben a parlamenti ciklusban nem tervezi az euró bevezetését. 

E. Cs. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!