Hírek

2005.11.23. 00:00

Dugót okozott az átadás

Az idei évre beígért ezer autóból négyszázat tegnap megkapott a rendőrség. További hatszáz kocsi december közepén érkezik, két éven belül pedig újabb kétezret vehetnek át a rendőrök.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az összezsúfolt négyszáz autó csak kisebb csoportokban tudta elhagyni az átadás Kerepesi úti helyszínét
[/caption]ABS, légzsákok, légkondicionáló, központi zár és szervokormány is része a tegnap átadott rendőrautók felszereltségének. Lamperth Mónika belügyminiszter, aki szerint a rendőrök a legmodernebb járműveket kapták meg, azt ígérte: a kormány technikai felszerelésekre minden eddigi elődjénél többet kíván költeni. Tenné mindezt annak ellenére, hogy jövőre a rendőrség feszes működési költséggel gazdálkodhat. A tegnap átadott négyszáz autó a közrendvédelmi állomány, vagyis a közterületeken szolgálatot teljesítők járműparkját gazdagítja.

Sipos Gyula, az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója lapunknak azt mondta, a tegnap átadott kocsik közül egy autó bérleti és egyéb költsége havi 92 ezer forint. A közbeszerzési eljárás nyertese egyébként vállalta a szervizelést, a gumicserét és a biztosítást is, vagyis a rendőröknek csak tankolniuk kell az új kocsikba, mással nincs gondjuk. Sipos szerint a fennmaradó hatszáz autó december 17-éig érkezik meg.

A négyszáz járőrkocsiba két alapítvány jóvoltából defibrillátor is került. Az újraélesztő berendezés felnyitásakor egy magnó segítségével utasítja a rendőrt, mit kell tennie. Így külön oktatásra nincs is szükség. Nagy András, a Magyar Nemzeti Szív Alapítvány elnöke az Europressnek azt mondta: a gép a betegre helyezve érzékeli, hogy valóban az illető szívével van-e a baj, és csak akkor lép működésbe, ha szükség van rá.

A négyszáz rendőrautó sajtóértesülések szerint kisebb fennakadásokat okozott a Kerepesi úton, amikor útnak indították őket. Gálik Viktória, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat sajtóreferense szerint az autók félóra alatt elhagyták az ünnepély helyszínét. A kocsikat kisebb csoportokban engedték ki. Úgy fogalmazott: egy csoportot elengedtek, addig visszatartották a forgalmat, de szerinte ez nem okozott komoly fennakadást.

A négyszáz kocsi helye

BRFK 71

Baranya 16

Bács 17

Békés 15

Borsod 29

Csongrád 13

Fejér 17

Győr 16

Hajdú 17

Heves 17

Jász 15

Komárom 8

Nógrád 10

Pest 27

Somogy 13

Szabolcs 19

Tolna 10

Vas 10

Veszprém 16

Zala 13

REBISZ 25

Köztársasági Őrezred 1

Gazdasági Ellátó Igazgatóság 4

Baranya 16

Bács 17

Békés 15

Borsod 29

Csongrád 13

Fejér 17

Győr 16

Hajdú 17

Heves 17

Jász 15

Komárom 8

Nógrád 10

Pest 27

Somogy 13

Szabolcs 19

Tolna 10

Vas 10

Veszprém 16

Zala 13

REBISZ 25

Köztársasági Őrezred 1

Gazdasági Ellátó Igazgatóság 4 Az összezsúfolt négyszáz autó csak kisebb csoportokban tudta elhagyni az átadás Kerepesi úti helyszínét -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!