Hírek

2005.11.10. 00:00

Cipőnyom a kislány hasán

Túl van az életveszélyen, de hetek óta kórházban fekszik az a kétéves kislány, akit a gyanú szerint anyja élettársa vert meg. A bűncselekménnyel a nőt is meggyanúsították, ám ő azt állítja, nem tudott a bántalmazásról.

Nagy Eszter Dóra

Testi sértés miatt indított nyomozást a rendőrség egy pécsi anya és élettársa ellen, tudta meg az Europress. A nő még október végén vitte kórházba kétéves kislányát. A gyermeken külsérelmi nyomok voltak, a hasán például egy cipő lenyomata – mondta lapunknak Csényi Attila, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megelőzési és minőségbiztosítási alosztályának vezetője. Az esetről a pécsi József Attila Gyermekklinika ügyeletes orvosa tett bejelentést a rendőrségen. A helyszínre érkező járőrnek az anya azt mondta, negyedórára magára hagyta a kislányt, amíg a boltba ment. Ő nem látta, nem tud róla, hogy bárki is bántotta volna a kislányt. A nő élettársával közösen hat gyermeket nevel, ám közös gyermekük nincsen. Mindketten három-három gyermeket vittek a családba. Csényi szerint az asszony a rendőröknek utalt rá, hogy élettársa a saját gyermekeit korábban bántalmazta.

A nő azt állítja, amikor hazament, a konyhában tevékenykedett. A gyermek közben elaludt. Amikor a kislány felébredt, kiment anyukájához a konyhába, megfogta a lábát, és csak annyit mondott: „Anya!”. Majd összesett a kicsi. Ekkor az asszony felkapta őt, és bevitte a kórházba. A súlyos belső sérüléseket szenvedett gyermekről csak másnap derült ki, hogy életveszélyes az állapota. Azonnal meg kellett műteni, de az orvosok szerint még újabb műtétre lesz szükség ahhoz, hogy rendbe jöjjön. A kis szőke kislány már túl van az életveszélyen, de még mindig kórházban ápolják – értesült szerdán lapunk. Kiderült: a brutális bántalmazás során a gyermeknek bélszakadása volt.

A rendőrség mindkét felnőttet gyanúsítottként hallgatta ki az ügyben, ám szabadlábon védekezhetnek. A pár másik öt gyerekét egy pécsi nevelőotthonban helyezték el. A rendőrség mellett a gyámügyi hatóság is vizsgálódik a történtek miatt.

Feszültséglevezető a felnőtteknek a gyerek verése

Király Edina, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pszichológusa szerint a felnőttek elsősorban azért emelnek kezet gyermekeikre, mert így vezetik le az egyébként frusztrált és rohanó mindennapjaik feszültségét. A pszichológus utalt rá, hogy törvényileg kiskorú veszélyeztetéséről beszélünk azokban az esetekben, amikor a gyermek érzelmi, értelmi, erkölcsi és testi fejlődése kerül veszélybe. Király Edina szerint az atyai pofon nem tartozik ide, ugyanakkor ez nem normális nevelési eszköz. A gyermekbántalmazások többségét általában az anya, vagy a kisdiák tanára jelenti a hatóságok felé, ritka, amikor egy kívülálló teszi ugyanezt. A pszichológus felhívta a figyelmet arra, hogy nem lehet meghatározni, hány évesek azok, akik különösen veszélyeztetettek. Király Edina a munkája során már nyolc hónapos, brutálisan bántalmazott csecsemővel, de számos serdülőkorban lévő gyerekkel is találkozott, akikről már ránézésre lerítt, hogy bántalmazás áldozatai.

Idén már nem ez volt az első brutális támadás

2005. augusztus 5. Életveszélyes koponyasérülésekkel vitték a nyíregyházi kórházba azt a hétéves kislányt, akit 28 éves anyja bántalmazott. A szülők elesésre hivatkoztak, ám közben kiderült: a nő akáckaróval ütötte gyermekét, akit már korábban is bántalmazott.

2005. március 12–13. Két napon át, szinte folyamatosan pofozta négyéves fiát egy 25 éves férfi családja budapesti albérletében. A súlyos sérüléseket szenvedett kisgyereket az anyja vitte kórházba, az esetet az ügyeletes orvos jelentette a rendőröknek.

2005. január 9. Megverte az élettársát és annak hétéves gyerekét egy 31 éves férfi Budapesten, a XIX. kerületi Hunyadi utcában lévő lakásukban. P. Gábort a rendőrség elfogta és bántalmazás miatt őrizetbe vette.

2004. december 15. Bottal verte feleségét, és megütötte nagyobbik fiát egy 45 éves, ittas férfi Somoskőújfalun. Az anya három gyermekével az utcára menekült, és mobiltelefonon riasztotta a rendőrséget. A helyszínre érkező rendőrök egyikét az apa pofon vágta.

A gyermekbántalmazások többségét általában az anya, vagy a kisdiák tanára jelenti a hatóságok felé, ritka, amikor egy kívülálló teszi ugyanezt.

A pszichológus felhívta a figyelmet arra, hogy nem lehet meghatározni, hány évesek azok, akik különösen veszélyeztetettek. Király Edina

a munkája során már nyolc hónapos, brutálisan bántalmazott csecsemővel, de számos serdülőkorban lévő gyerekkel is találkozott, akikről már ránézésre lerítt, hogy bántalmazás áldozatai. Idén már nem ez volt az első brutális támadás 2005. augusztus 5. Életveszélyes koponyasérülésekkel vitték a nyíregyházi kórházba azt a hétéves kislányt, akit 28 éves anyja bántalmazott. A szülők elesésre hivatkoztak, ám közben kiderült: a nő akáckaróval ütötte gyermekét, akit már korábban is bántalmazott.

2005. március 12–13. Két napon át, szinte folyamatosan pofozta négyéves fiát egy 25 éves férfi családja budapesti albérletében. A súlyos sérüléseket szenvedett kisgyereket az anyja vitte kórházba, az esetet az ügyeletes orvos jelentette a rendőröknek.

2005. január 9. Megverte az élettársát és annak hétéves gyerekét egy 31 éves férfi Budapesten, a XIX. kerületi Hunyadi utcában lévő lakásukban. P. Gábort a rendőrség elfogta és bántalmazás miatt őrizetbe vette.

2004. december 15. Bottal verte feleségét, és megütötte nagyobbik fiát egy 45 éves, ittas férfi Somoskőújfalun. Az anya három gyermekével az utcára menekült, és mobiltelefonon riasztotta a rendőrséget.

A helyszínre érkező rendőrök egyikét az apa pofon vágta. -->

Ezek is érdekelhetik