Hírek

2005.11.24. 15:08

Bocsánatot kért a klónozó koreai

Nyilvánosan esedezett bocsánatért az őssejtkutatás és a klónozás egyik úttörője. A dél-koreiai Hvang Vu-szuk elismerte, hogy két nő laboratóriumi munkatársa adta azokat a petesejteket, amelyeket kutatásaihoz felhasznált.

Csák E.

„Nagyon sajnálom, hogy olyasmit kel mondani a közvéleménynek, ami szörnyű és szégyenteljes. Szeretnék sikeres kutatásokról beszámolni, ehelyett szabadkoznom kell” – idézte a kutatót sajtókonferenciáját a CNN. Hvang szabályos hős hazájában, mivel a többi között ő klónozta elsőként a világon az első emberi embriót, hogy őssejteket vonjon ki belőle. Egy évvel korábban ugyancsak ő volt az, aki az első klónozott kutyát előállította.

„Az etika és a tudomány együtt irányítja az emberi civilizációt. A kutatóknak az etika határain belül kell mozogniuk, de kétséges, hogy voltak esetek, amelyek során figyelmen kívül hagyták az etikai szempontokat” – fejtegette Hvang. A tudós bocsánatkérése egy nappal az után történt, hogy a szöuli egészségügyi minisztérium közölte: az a tény, hogy két kutató petesejtet adott a kutatásokhoz, nem sért semmilyen szabályozást, mert az adomány önkéntes volt. Hvang közölte: folytatja kutatásait a gyógyíthatatlan betegségek leküzdése érdekében.

Ezek is érdekelhetik