Hírek

2005.11.02. 00:00

Bankszámlák dzsungelében

Van, ahol a számlanyitás egyszerűbb, de magasabbak a díjak és lassabb az ügyintézés. Másutt épp fordítva. A többség azonban nem ezeket nézi, amikor bankot választ, hanem az érzelmek győznek.

Kaszás Erzsébet

A bankok hirdetményei, táblázatai közt még a pénzügyek iránt fogékonyak sem igazán ismerik ki magukat, mert elemzés nélkül nem derül ki, melyik bank ajánlatát érdemes elfogadni. Kezdjük az ajánlat értékelését azzal, hogy figyelmesen elolvassuk, milyen szolgáltatásokat tartalmaz a kínált csomag. A legtöbb folyószámla lehet egyúttal megtakarított pénzünk betétszámlája is. Ha készpénzben akarjuk befizetni vagy felvenni az aktuális összeget, ehhez kaphatunk egy vagy több bankkártyát, s már minden pénzintézet felkészült a telefonos és internetes szolgáltatásra. És vannak olyan folyószámlák, amelyeken forintban és devizában is egyszerre tarthatunk pénzt, s olyan csomag is, amelyik balesetbiztosítást is tartalmaz. Vagyis a banki ajánlatok értékelése előtt nem árt tisztázni, hogy miért is van szükségünk a folyószámlára. A kérdés kissé költőinek tűnhet, hiszen rá vagyunk utalva a bankszámlanyitásra. A fizetéseket számlára utalja a munkáltató, a hitelek folyósítása is ide történik, a közszolgáltatók is az átutalást szorgalmazzák. Manapság, ha számláról számlára akarunk fizetni, az átutalás egy-két napon belül megtörténik. Sőt a magyar fizetési rendszer technikailag már azt is lehetővé teszi, hogy ez másodpercek (!) alatt menjen végbe. (Más kérdés, hogy a banknak ez nem érdeke.)

Aki szeretné pénzét rövidebb-hosszabb ideig a folyószámlán őrizni, a látra szóló forintbetétek kamatlábát kell összehasonlítania. Ez a lekötött összeg nagyságától függően 0,25 és 4 százalék között változik. A magasabb öszszegre jár magasabb kamat. Aki azt is tudja, hogy meddig nem kíván hozzányúlni pénzéhez, nézze meg a határidős forintbetétek kamatát, ami jelenleg 1,85 százaléktól 4,20 százalékig változik. Ezen belül a lekötés időtartama szerint (egy héttől egy évig) és az összeg nagysága szerint (általában a minimum öszszeg 0,5 millió, a felső sáv 25–50 millió) változik. Aki azonban inkább azért nyitna számlát, mert gyakran vár átutalásokat és ő maga is sűrűn indít, az a számlavezetés havidíja mellett (30 forinttól 200 forintig) az átutalások után fizetendő díjakat is hasonlítsa össze. Ez olcsóbb bankon belül (0,1 százaléktól maximum 3000 forint/hó) és drágább bankon kívül (10–60 forint/tétel). De van, ahol díjmentes. Ott viszont a számlanyitás és például a számlához kapcsolódó igazolások kiállítása drágább.

A GfK Hungária által készített felmérés szerint a honi bankválasztási szokásokat nem elsősorban a racionalitás, hanem a hagyományok és az érzelmek vezérlik. Ráadásul általában annál az egy banknál intézzük a folyószámla-vezetéstől a betétek lekötésén át a hitelfelvételig szinte valamennyi ügyletet. A második szempont a fiók közelsége, annak ellenére, hogy egyre terjed az elektronikus banki ügyintézés. A netes szolgáltatás díja is rendkívül változó: havi pár száztól pár ezer forintig. Aki naponta kevesebb tranzakciót kezdeményez és nem igényli a bankszámlaműveletek teljes skáláját, mindenhol kedvezményt kaphat.

Végül van még egy választási szempont, az érzelmek. Vagyis hogy az ügyfél milyen fogalmat társít a bankhoz. Magyarországon a „gondtalanságot” legtöbben a K&H-hoz kötik – derül ki a TNS Hungary kutatásából. A „hatalomról” a Raiffeisen Bank jut eszünkbe, a „biztonságról” az OTP-re gondolunk. Az MKB ezzel szemben sikerrel vitte át a köztudatba a „minőség, kényelem, biztonság” jelszót.

Ezek is érdekelhetik