Hírek

2005.10.26. 00:00

Milliárdos beruházás Dunavarsányban

Új transzformátorállomást adtak át tegnap Dunavarsányban. A Budapesti Elektromos Művek Rt. (ELMŰ) alig nyolc hónap alatt elkészült, és közel egymilliárd forintba került alállomása a Dunavarsányi Ipari Parkban működő japán Ibiden új gyáregységének villamosenergia-igényét elégíti majd ki.

BAMA

A zöldmezős beruházás átadásán Konrad Mußenbrock, az ELMŰ igazgatóságának tagja, Siguira Satoshi, az Ibiden Hungary Kft. mérnökségvezetője és Bóna Zoltán, Dunavarsány polgármestere közösen vágta át a szalagot. Konrad Mußenbrock külön köszönetet mondott a cég partnereinek gyors és hatékony munkájukért, ezért épülhetett ilyen gyorsan fel a 120/20 kV-os varsányi állomás.

Az új létesítmény nemcsak az ipari parkot fogja kiszolgálni, hanem a Dunavarsány térségében élők áramellátása is biztonságosabb lesz. A transzformátorállomás működtetése nem igényel a helyszínen kezelőt, Budapestről több állomásról távműködtetéssel üzemeltethető. A Budapesti Elektromos Művek Rt. a fővárosban és Pest megyében több mint kétmillió ember áramellátását végzi. A cég hálózati beruházásra az idén csaknem 17 milliárd forintot fordított. A legnagyobb a mostani, dunavarsányi alállomás felépítése volt. A jelentősebbek közé tartozik az Albertfalván végrehajtott állomásrekonstrukció, és Buda középső részén a transzformátorállomás bővítése, amely a Déli pályaudvar, a Vár és a Rózsadomb áramellátásának biztonságát javította. Az ELMŰ jelentős környezetvédelmi beruházást is végrehajtott a Katona József utcában lévő transzformátorok cseréjével és a zajártalom csökkentésével. A cég évek óta folyamatosan cseréli Budapest belvárosában az elavult, olajszigetelésű, gyakran meghibásodó nagyfeszültségű vezetékeket korszerű polietilénkábelre.

Folytatódott a Budapesti Elektromos Műveknél a mérési rendszer fejlesztése is, ez az idén összesen több mint kétmilliárd forintba került. A lakossági mérőcsereprogram keretében az ELMŰ mintegy 90 ezer darab fogyasztásmérőt cserélt ki.

Ezek is érdekelhetik